Zo kies je de juiste puddingvorm

Fruitig of romig, met bitterkoekjes, amandelen, grapefruit of bramensaus, met pudding zit je altijd goed. Maar hoe zit het nou ook alweer met die puddingvormen? Met onderstaande tips kies je altijd de juiste vorm voor de juiste soort pudding.

Bekijk ook eens onze tip voor een extra knapperige taartbodem: blind bakken

Aardewerk

aardewerk puddingvorm delicious.
Een puddingvorm van aardewerk is geschikt voor zetmeel-, bavarois- en jellypudding, bovendien is-ie hittebestendig. Tip: koop een mooie vintage vorm. Wees er wél voorzichtig mee, want aardewerk is breekbaar. Maak er bijvoorbeeld deze frisse citrus-chipolatapudding in.

Siliconen

siliconen puddingvorm delicious.
Puddingvormen van siliconen zijn sterk, buigzaam en hittebestendig. Je kunt er alle puddingsoorten in maken, behalve stoompudding. Deze heerlijke rijst-roompudding met kokos is er wel perfect voor.

Stoomvorm

stoomvorm delicious.
Stoomvormen zijn geschikt voor een au bain-marie of stoompudding. Let er bij het kopen goed op dat de vorm waterdicht is en een afsluitbare deksel heeft. Zo stoom je er bijvoorbeeld deze overheerlijke stoompudding met chocolade en amandel in.

Plastic


Een plastic puddingvorm is geschikt voor koude griesmeel-, gelei of jellypudding en bavarois. Een voordeel is dat een plastic vorm een pudding heel makkelijk ‘lost’, maar een nadeel is dan weer dat een plastic vorm snel kan breken. Maak er bijvoorbeeld deze kleurrijke grapefruit-gin jellypudding in.

Metaal


Een puddingvorm van metaal is ovenbestendig en geschikt voor zowel warme als koude pudding. Wel is het belangrijk dat je geen pudding met fruitzuren maakt in een metalen puddingvorm omdat fruitzuur metaal aantast. Je kunt er deze griesmeelpudding met bramensaus in maken.

jellypudding-delicious