thee en spijs combineren op sterrenniveau

We werden uitgenodigd voor een high-tea. Of eigenlijk heette het geen high-tea, maar een ‘tea-pairing middag’ van theehuis Dilmah bij 2-sterrenrestaurant Inter Scaldes. Bij de heerlijke gerechten werden zorgvuldig geselecteerde theeën geschonken. Wat een ontdekkingsreis!

Het begon al bij het aperitief. Een leuk idee voor eens wat anders als welkomstdrankje: een koud geserveerde mooie, bloemige witte thee, heerlijk fris. Erbij kwam een amuse van aardappel, kaviaar en room.

En we proefden groene thee. De bittere smaak van groene thee geeft hetzelfde mondgevoel als tannine in wijn; de binnenkant van je mond gaat wat stroef voelen. Erbij werd een Zeeuwse platte oester met citrusvruchten geserveerd. De tannines in de thee, het zilte van de oester en het frisse van de citrus; allemaal uitgesproken smaken, maar perfect bij elkaar! Ook iets om te onthouden: lapsang suchong gaat prachtig samen met de diepe smaak van blauwschimmelkaas. Weer eens wat anders dan port.

Echt een keer doen: thee serveren bij een etentje. Serveer de thee in wijnglazen, zodat iedereen de thee optimaal kan proeven – walsen en slurpen is toegestaan!

 TEKST: NADIA KHALEGHI

 

Thee & spijs