tips & tricks: tafeldekken

Twee lezers mailden ons met de vraag of we informatie hadden over etiquettes. Over hoe je de tafel moet dekken, menu’s moet samenstellen en borden moet opmaken… Grappig hoe we het toch speciaal voor kerst hélemaal goed willen doen. Zo maken we van de voorbereidingen ook een feestje. Hier nog eens de regels voor het tafeldekken, die we vorig jaar in ons kerstnummer publiceerden. Helemaal zoals het moet.

* Leg een onderlaken op tafel en daaroverheen het tafellinnen. Laat het kleed 15 cm rondom over de tafelrand hangen. Reken per gast op zo’n 50 centimeter tafelruimte.
* Gebruik als uitgangspunt een onderbord. Dit is handig bij het indekken en het staat gastvrij; wanneer een leeg bord wordt weggenomen heb je nooit een lege tafel.
* Leg het servet op het (onder)bord.
* Bestek gebruik je van buiten naar binnen. Bij het indekken leg je de onderkant van alle bestek op één lijn met het onderbord, messen met de snijrand naar binnen en lepels en vorken met bolle kant op tafel. De tweede vork leg je wat hoger.
* Het dessertbestek leg je horizontaal boven het bord, de vork met het heft links en daarboven de lepel met het heft rechts. Eventueel mes komt onder de vork met het heft rechts.
* De sideplate (broodbordje) plaats je links naast de vorken met de rand in één lijn met het onderbord. Het botermesje leg je rechts op het bordje met de onderkant evenwijdig aan de rest van het bestek.
* De glazen zet je rechtsboven het couvert. Recht boven het grote mes komt het grootste wijnglas en recht boven het kleine mes komt het kleine wijnglas. Een eventueel waterglas staat in een driehoek achter de wijnglazen of schuin rechts van het kleine wijnglas.
* Links boven de sideplate is plaats voor een vingerkommetje. Zet dit glazen, porseleinen of metalen bakje gevuld met water (met een servet ertussen) op een bordje.