sushi soorten – wanneer je bij de Japanner zit maar niet weet wat je moet bestellen

sushi soorten – wanneer je bij de Japanner zit maar niet weet wat je moet bestellen
UNSPLASH

Na kibbeling en haring eten Nederlanders hun vis het liefst in combinatie met rijst en nori, opgerold tot een prachtige sushi roll. Ben je nieuw in de wereld van sushi of even vergeten wat ook alweer het verschil is tussen een maki en temaki, dan hebben we hier alle sushi soorten op een rij.

Als je op een sushikaart kijkt en door de vis, rijst en nori de sushi niet meer ziet, bedenk dan dat er eigenlijk – in de kern – slechts vijf sushi soorten bestaan. Dan hebben we het uiteraard over de vorm, want qua smaak en de samenstelling van ingrediënten verschillen ze wel degelijk.

Nigiri

Deze sushi soort bestaat uit een kleine, met de hand gevormde ovale rijstbal waarop een plakje vis of ander ingrediënt wordt gelegd. Vaak wordt er een klein beetje wasabi tussen rijst en vis aangebracht. Nigiri wordt meestal zonder nori geserveerd, behalve bij toppings die extra stevigheid nodig hebben, zoals inktvis of tamago (ei).

Sashimi

Sashimi is strikt genomen geen sushi, omdat er geen rijst aan te pas komt. Het gaat om dun gesneden, superverse rauwe vis of zeevruchten, geserveerd zonder rijst of nori. De kwaliteit van het snijwerk en de versheid van de ingrediënten is waar het bij sashimi allemaal om draait.

Maki

Maki zijn rolletjes waarbij de rijst en vulling worden omwikkeld met een vel nori. Ze worden opgerold met een makisu (bamboematje) en in gelijke stukjes gesneden. Populaire voorbeelden zijn komkommer (kappa maki) en zalmrolletjes (sake maki).

Uramaki

Uramaki, ook bekend als de inside-out sushi soort, zijn rollen waarbij de rijst aan de buitenkant zit en de nori aan de binnenkant. Hierdoor kunnen ze worden bestrooid met sesamzaad, vis of avocado. De California roll is het bekendste voorbeeld.

Temaki

Temaki zijn een soort hoorntjes van nori die worden gevuld met rijst en diverse ingrediënten. Je eet ze in hun geheel, uit het vuistje.

Deze ingrediënten kom je tegen in elke sushizaak

Typische ingrediënten zijn onder meer zalm, tonijn, komkommer, avocado, omelet (tamago), garnaal (ebi), krab, surimi, mayonaise en sesam. Maar je ziet ook de meest bijzondere vissoorten voorbij komen, van botervis, octopus en geelstaart tot coquilles en viskuit.

Japanse namen van veelgebruikte vissen

Nederlanders zijn vooral gek op bekende sushi soorten, zoals de typische kappa maki (komkommerrol), sake maki (zalmrol) en de romige avocado maki, California roll of de pure nigiri sake (zalm op rijst). Mocht je op zoek zijn naar avontuurlijkere smaken, probeer dan ook eens sushi met uni (zee-egels) of unagi (gegrilde zoetwateraal). We hebben voor het gemak een lijstje met Japanse namen van veelgebruikte vissen gemaakt die je vaak op de kaart tegenkomt:

  • Umi masu: forel
  • Unagi: gegrilde zoetwateraal
  • Uni: zee-egels
  • Tai: zeebrasem
  • Sake: zalm
  • Toro: buikstuk van de tonijn (vet en zacht)
  • Maguro of ahi: tonijn

Onze recepten & sushi tips

Lees ook: de lekkerste sushi adressen van Nederland (en België)