Elk jaar worden we weer verleid en kopen we (te) veel peren op de markt. Een deel verslinden we uit het vuistje, en de rest? Die belanden in de slowcooker, want stoofperen in de slowcooker is onze nieuwe favoriete hack!
Pocheren is een zachte kookmethode op het fornuis, maar als het op het fornuis (of de inductieplaat) kan, dan ook in de slowcooker!
Door peren te pocheren versterk je de natuurlijke smaak van de peren. Dat is vooral goed nieuws voor de planners: hoe langer de stoofperen in de siroop badderen na het pocheren, hoe beter ze smaken. Zo’n zacht peertje is niet alleen de gangmaker tijdens het kerstdiner, je kan ook prima een portie achter de hand houden voor doordeweeks. Voor in je kom yoghurt met granola bijvoorbeeld, bij wentelteefjes, of op een kom warme havermout met saffraan en kardemom.
Make it special!
Je kunt het pocheervocht helemaal aanpassen naar jouw smaak, met verschillende specerijen, schijfjes verse gember, vanillestokjes of door wijn of hibiscusthee toe te voegen. Ook leuk om de suikers af te wisselen: probeer eens honing in plaats van kristalsuiker, of gebruik Indiase jaggery voor een diepere karamelsmaak.
Zorg er wel voor dat je het relatief simpel houdt. Het is leuk om peren op te fleuren, maar te veel smaken maken de vloeistof er niet lekkerder op.
Tip: zodra de peren gepocheerd zijn, kun je een handje gedroogd fruit toevoegen aan de nog hete vloeistof, zoals cranberries, rozijnen of incabessen. De warmte laat ze mooi opzwellen.
Gooi het vocht achteraf niet weg! Dat is een heerlijke basis voor drankjes. Je kunt het vocht ook inkoken tot een dikke siroop en deze over de peren gieten voordat je ze serveert.
Stoofperen uit de slowcooker in 4 stappen
Alsof het pocheren van peren niet makkelijk genoeg is, zijn stoofperen uit de slowcooker al helemaal een fluitje van een cent. In vier stappen heb je perfecte stoofperen die je kunt serveren bij je favoriete cake, een bolletje ijs, en lobbige hangop.
Stap 1: Schil de peren, snijd de onderkant recht af, zodat ze kunnen staan. Snijd de peren doormidden en verwijder de klokhuizen. Je kunt ze ook heel laten, maar als je ze doormidden snijdt, garen ze sneller.
Stap 2: Zet de stoofperen in de slowcooker, met de snijkant naar beneden (als je ze doormidden hebt gesneden). Dit zorgt ervoor dat de peren gelijkmatig garen.
Stap 3: Voeg je favoriete specerijen toe, zoals een kaneelstokje, kruidnagels en steranijs. Voeg suiker en eventueel een citroen- of sinaasappelschilletje toe aan de stoofperen in de slowcooker. Giet het pocheervocht erbij, zoals rode wijn, appelcider of saffraanthee, samen met net zoveel water tot de peren onderstaan. De vloeistof moet niet helemaal boven de peren uitkomen, maar de peren moeten wel een beetje in de vloeistof staan.
Stap 4: Zet de slowcooker op de lage stand en laat de peren 4 tot 6 uur koken, afhankelijk van de grootte van de peren en hoe gaar je ze wilt. Controleer na 4 uur of ze zacht en goed doordrenkt zijn van de specerijen en smaak. Als je ze heel hebt gelaten, kan het wat langer duren.
Optioneel: Als de peren gaar zijn, haal je ze uit de slowcooker en zet je de vloeistof op hoog, zodat het iets kan inkoken en dikker wordt, waardoor het een mooie siroop wordt. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.
Bekijk voor meer tips ons stoofperen dossier: