kun je de schil van kaki fruit eten?

kun je de schil van kaki fruit eten?
Getty Images

Kaki, ook wel Sharonfruit genoemd, is tijdens de herfstmaanden volop verkrijgbaar. Toch blijft het voor veel mensen een onbekende vrucht. Kun je de schil van kaki fruit eten?

Met zijn feloranje kleur, ronde vorm en zoete smaak doet het denken aan een tomaat. Kaki heeft een klein kroontje en bevat geen zaden, wat betekent dat er geen klokhuis of zaadlijst verwijderd hoeft te worden.

Lees ook: zo gezond is kaki fruit – of: persimmon

De schil van de kaki is gewoon eetbaar, al kan deze soms wat stevig of taai aanvoelen. Schillen is dus niet nodig. Wel is het belangrijk om de vrucht goed te wassen, net zoals bij andere soorten fruit en groenten. Daarna kun je de kaki in stukken snijden of er simpelweg in happen.

Hoe weet je of een kaki rijp is?

Een kaki is rijp wanneer hij een diep oranjerode kleur heeft, glazig oogt en zacht aanvoelt. In dit stadium is de vrucht sappig en heerlijk zoet. Sharonfruit kan echter ook worden gegeten als hij nog wat steviger is.

In tegenstelling tot andere kakisoorten bevat Sharonfruit geen looizuur als het nog niet volledig rijp is. Looizuur kan namelijk een onaangenaam stroef gevoel in de mond veroorzaken. Gelukkig is het juist deze milde variant, de Sharon, die in Nederland het meest wordt verkocht.

Zijn druiven zonder pitten minder gezond dan druiven met pitten? Lees het antwoord bij onze collega’s van Gezondheidsnet.

Lees ook: waarom te veel groene thee niet gezond voor je is