r – van raapzaadolie tot rozenwater

Raapzaadolie (ook koolzaadolie of canola) wordt gewonnen uit de zaden van de koolzaadplant (familie van de brassica). De gele bloemetjes van koolzaad zie je in het voorjaar en begin zomer overal in de velden staan. Koolzaad of raapzaad is na 1970 door de Canadezen zo veredeld dat uit de zaden van deze planten een hele gezonde olie te persen valt, met veel omega-3 en -6 vetzuren. Koolzaadolie of raapzaadolie is te koop bij natuurwinkels, mediterrane winkels en online. Je kunt er goed in bakken, maar het is ook heel goed voor in dressings vanwege het hoge gehalte aan gezonde meervoudige vetzuren.

Radicchio is de verzamelnaam voor een aantal bittere slasoorten. De paarsrode kropjes zijn hier het best verkrijgbaar, maar bij sommige groentewinkels kun je ook bijv. stooflof kopen. Radicchio heeft een heerlijke chewy bite en doet het heel goed met citroensap, zoutige ansjovis en parmezaan. Ook geroosterd is het erg lekker. Te koop bij goed gesorteerde supermarkten en groentewinkels. Vaak zit het als onderdeel in zakken slamelange.

Raita, een Indiaas bijgerecht op basis van yoghurt, komkommer en munt, wordt vaak naast een pittige curry geserveerd. Het heeft als doel de hitte uit de curry enigszins te blussen. Verkrijgbaar bij veel supermarkten en toko’s. Of maak het zelf, door yoghurt (evt. uitgelekt) te mengen met geraspte, uitgelekte komkommer, fijngesneden munt, evt. wat citroensap en zout en peper.

Rammenas is een witte, radijsachtige wortel met zwarte schil, te koop op de markt, (Surinaamse) toko’s, natuurwinkels en goed gesorteerde groentewinkels. Gebruik het als pittige smaakmaker in salades, net als bijv. rettich.

Ras el hanout is een Marokkaans kruidenmengsel van twintig of meer ingrediënten: specerijen, gedroogde kruidenwortels, gedroogd fruit en bloemen. Ras el hanout betekent ‘het beste van de winkel’ en iedereen maakt zijn eigen mengsel. Het kan bestaan uit o.a piment, kardemom, kaneel, kruidnagel, foelie, gember, peper, kurkuma etc. Het is te koop bij Midden-Oosterse winkels en specerijenwinkels.

Remeker is een merknaam van een rauwmelkse, biologische kaas van de melk van Jersey-koeien. Het is rijk aan eiwitten, mineralen en caroteen. Olde Remeker is uitgesproken romig, fruitig en nootachtig. Remeker verwijst naar akkers (reem), omzoomd door eikenhoutwallen (eker). Zie voor verkoopadressen remeker.nl

Reuzel is uitgesmolten varkensspekvet, te koop bij sommige slagers. Het wordt in deeg soms in plaats van boter gebruikt, want het geeft meer smaak en een knapperige structuur. Kun je het niet vinden of wil je geen varkensvet gebruiken, vervang het dan door boter.

Ricotta is strikt genomen geen kaas. Het wordt gemaakt van de wei die is overgebleven na het kaasmaken. Ricotta betekent ‘opnieuw koken’. De wei wordt opnieuw gekookt, waardoor restjes wrongel opnieuw samenklonteren. Wat overblijft is een frisse, lichtzure, korrelige kaas, te koop in bakjes bij delicatessenzaken, kaaswinkels en de meeste supermarkten. Vervang het evt. door verse geitenkaas. De structuur en smaak is hiervan wel anders.

Rijstebloem is te koop bij natuurwinkels. Rijst bevat geen gluten, waardoor rijstebloem is uitstekend geschikt is als vervanger van tarwebloem (wat wel gluten bevat). Rijstebloem heeft minder bindkracht dan tarwebloem.

Rijstnoedels zijn er in veel soorten. Mihoen zijn hele dunne rijstnoedels, maar er zijn ook spaghetti- of tagliatelle-achtige rijstnoedels te koop. Bij veel toko’s is er een grote keuze. Bij de supermarkten vind je veelal mihoen. De natuurwinkel heeft ook een redelijk assortiment. Verwar rijstnoedels niet met glasnoedels, die zijn gemaakt van mungboontjes (waar ook taugé van gekweekt wordt). Rijst- en glasnoedels bevatten geen gluten.

Rijstvellen zijn gedroogde, stevige, doorzichtige vellen gemaakt van rijstmeel. Als je ze drie tellen in koud water dompelt, worden ze soepel en kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld gevulde pakketjes of loempia’s van te vouwen. Week niet te lang in water, want dan gaan ze scheuren. Te koop bij toko’s en oosterse supermarkten.

Risoni is pasta in de vorm van een rijstkorrel, gemaakt van tarwemeel,. Elk land heeft een eigen naam voor deze pasta. Orzo is Italiaans, risoni Engels, risi Marrokaans, sehriye Turks en in Griekenland wordt het woord krithanaki gebruikt. Te koop bij mediterrane winkels. Vervang eventueel door een andere (kleine) pasta of rijst.

Robiola di Roccaverano is een subtiel smakende, zachte kaas uit Piemonte, gemaakt van geiten- en/of schapenmelk. Na een langzame stremming van 24 uur wordt de kaas vaak verpakt in vijgen-, noten- of kastanjebladeren. De bladeren zijn van grote invloed op de smaak. Jong gegeten zijn er duidelijke citrustonen aanwezig, rijper wordt de kaas aardser en sterker. Te koop bij gespecialiseerde kaaswinkels.

Romanesco is een groene, decoratieve bloemkool. Romanesco heeft een wat verfijndere smaak dan bloemkool. Romanesco is van juli t/m november te koop bij de goed gesorteerde groentewinkels, bij natuurwinkels en sommige supermarkten. Vervang het evt. door gewone bloemkool.

Roodlof is te koop bij goed gesorteerde supermarkten en ruim gesorteerde groentewinkels en dan meestal in het winterseizoen. Roodlof ziet eruit als witlof, maar dan met een roodwitte kleur en heeft meestal iets meer bitter in de smaak. Vervang het eventueel door gewone witlof of neem radicchio (zie Radicchio).

Rookhout of -mot wordt gebruikt om vis, vlees en gevogelte boven te roken. Je kunt het in rookoventjes, rookkasten of zelfs in een wok verhitten en hierboven je vis of vlees roken. De houtsoort waarvan de mot is gemaakt is onder meer bepalend voor de rooksmaak. Zo is er o.a. rookmot van fruithout, beukenhout en eikenhout. Te koop bij kookwinkels en sommige hengelsportzaken.

Rouget, Frans voor mul, is een poonachtige zomervis, die zich in de Middellandse Zee en ook in de Noordzee in de zomer goed thuis voelt. Vanaf juni te koop bij viswinkels, op markten en in sommige supermarkten.

Rozenblaadjes kun je vers versuikeren, zodat ze houdbaar blijven. Zo zijn ze een prachtige decoratie op bijv. taarten en gebak.

Rozensiroop wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt als smaakmaker in dranken en desserts. Te koop bij de toko. Het is suikerwater waaraan kleurstof en rozenwater is toegevoegd.

Rozenwater in het destillaat dat overblijft bij de productie van etherische rozenolie, gemaakt uit de blaadjes van rozen. Het wordt als smaakmaker gebruikt in de Arabische en Marokkaanse keuken.