alles over puntarelle – de sierlijke (bittere) groente uit Lazio

alles over puntarelle – de sierlijke (bittere) groente uit Lazio
Getty

Echte Italiaanse lekkerbek-groente met een bitter randje, want Italianen zijn gek op bittere blaadjes (radicchio!) en bittere drankjes (amaro!). Dit is alles wat je moet weten over puntarelle.

Dit sierlijke ingrediënt komt oorspronkelijk uit Lazio, de regio van Rome. Iedereen die weleens in wintertijd in Rome heeft rondgelopen, is deze groente in overvloed tegengekomen. Bij de groenteboer vind je hem in kenmerkende stronk met prachtige stelen en op het bord zo mogelijk nóg sierlijker en opgekruld.

Inmiddels hoef je voor deze groente gelukkig niet meer af te reizen naar de Italië, want hij is t/m maart steeds beter verkrijgbaar in Nederland.

Puntarelle is Romeinse rauwkost

Puntarelle behoort tot de cichoreifamilie en is net als zijn neefjes radicchio en witlof heerlijk bitter. Hoewel er ook een variant bestaat die warm wordt gegeten in Veneto, hebben we het hier, voor de duidelijkheid, over de Zuidelijke versie die vaak rauw op tafel komt.

De Romeinen hebben dan ook een bekend en geliefd recept voor ‘hun’ groente: insalata di puntarelle alla Romana.

Serveer puntarelle ook eens in deze salade:

knapperige salade met asperges en ansjovis
Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
naar recept
knapperige salade met asperges en ansjovis - delicious

Salade met een krul

Die Romeinse bereiding slaat twee vliegen in een klap: dankzij het julienne snijden en in ijswater leggen van de stelen balanceer je niet alleen het bitter uit de groenten, maar krijgen ze ook hun kenmerkende krulvorm. Je maakt een dressing met onder meer knoflook, azijn en ansjovis op olie.

Zoals altijd snappen de Italianen het maar weer als geen ander: eenvoud is vaak het lekkerst. Maar wat meer overvloed kan puntarelle ook heel goed hebben, denk aan combinaties met pijnboompitten of pistache, sinaasappel, rozijn, kappertjes en sojasaus.

Lees ook: geroosterde radicchio met tonijnsaus