Gevonden! Het perfecte recept voor smashed komkommer: een verfrissend en verslavend gerecht uit de Sichuan-keuken. Het ‘slaan’ van de komkommers zorgt ervoor dat ze de smaken van de dressing beter absorberen.
Het is koel, crrrunnchyy, supersappig en pittig tegelijkertijd. Een hap vol contrasten en daarom zo onwijs lekker.
Geslagen komkommer?
Hoe zit het met die naam? Sla je met een komkommer, óp een komkommer of is het zo pittig dat je spreekwoordelijk in je gezicht geslagen wordt?
De naam ‘smashed’ komt van de bereidingswijze: om de smaken van de dressing beter te absorberen wil je de komkommers een beetje kneuzen. Echt slaan doe je dus niet.
In China staat Pāi Huáng Guā – de officiële Chinese naam – op vrijwel elke gezinstafel, in kleine straatcafés maar ook in chique restaurants. Het is een nationale favoriet. Hoewel je de salade in Nederland vooral in Sichuan restaurants tegenkomt, waar de komkommers een verfrissend contrast bieden aan de vurige smaken van chili en de verdovende szechuanpeperkorrels.
Er zijn veel regionale varianten, de een gebruikt naast knoflook ook nog gember, de ander gebruikt tahini in plaats van sesamolie, of een combinatie, maar wat elke smashed komkommer salade gemeen heeft is dat hij je smaakpapillen met één klap wakkerschudt (dus toch!). Zo’n schaaltje smashed komkommer past overal bij: van gegrild vlees tot je favoriete noedels, of bij een kom warme, vederlichte rijst met gebakken tofu.
Hoe maak je de perfecte smashed komkommer salade?
1. Kies de juiste komkommer
Dit is puur een esthetische keuze, maar het contrast tussen de diepgroene schil en het bleke vruchtvlees van de komkommer maakt het gerecht extra aantrekkelijk. Schil de komkommer daarom in strepen en verwijder de zaden.
Hoewel een Chinese keuken voedselverspilling vermijdt, is het bij dit gerecht beter om de zaadjes eruit te halen. Ze bevatten namelijk veel vocht, waardoor je dressing verwatert. Bovendien is het verwijderen van de zaden met een theelepeltje een fluitje van een cent (en je kunt ze gewoon opeten terwijl je bezig bent of toevoegen aan een karaf water met munt) en blijft je komkommer extra knapperig. Dat is wat je wil, toch?
2. Eerst zouten?
Leg meerdere recepten voor smashed komkommer naast elkaar en je zult zien dat er schrijvers zijn die de komkommer eerst 15-20 minuten bestrooien met zout en laten staan zodat het vocht eruit loopt – en schrijvers die dat niet doen. Ons advies: eet je de salade direct op, laat het zouten dan achterwegen, daar wordt de komkommer alleen maar slap van.
3. Smash it!
Daar kunnen we kort over zijn: je wilt een geslagen komkommer zodat alle smaken in elk deeltje en hoekje van het komkommervlees kunnen trekken. Dat gezegd hebbende: sla er niet té hard op. Je wilt geen komkommersap. Dus: kneus de komkommer licht, maar plet hem niet te hard.
4. Net zo belangrijk: de dressing
Vrijwel elke dressing voor smashed komkommer salade bevat knoflook (zowel grof gehakt als geperst), chinkiang zwarte rijstazijn of heldere witte azijn, lichte sojasaus (of ketjap als je van wat meer zoet houdt), een beetje chili-olie met uiteraard szechuanpeper, én wat niet standaard is maar het geheel een fluweelzachte romigheid geeft: 1 eetlepel tahini gemengd met een scheutje sesamolie.
The Guardian geeft ons een fijn basisrecept. Voor één komkommer roer je een dressing van 2 teentjes geperste knoflook, 1,5 eetlepel chinkiang-azijn, 2 theelepels lichte sojasaus, 1 eetlepel van het bovengenoemde tahinimengsel, en eventueel een klein beetje suiker.
Voor de perfecte smashed komkommer salade schil je dus eerst de komkommer. Vervolgens kneus je de komkommer, snijd je de komkommer in stukken en giet je de dressing erover. Vlak voor het serveren lepel je er een beetje chili-olie overheen en eventueel wat sesamzaad en verse chili.
Komkommersalade maar dan anders: gekneusde komkommers met dukkah pitabrood