Heb je meerdere pepermolens in huis, dan is het zonde om ze te laten verstoffen in de kast. Vul je pepermolen eens met gevriesdroogde aardbeien, komijn of een van deze andere ingrediënten, die een boost krijgen van een verse grind!
Voordat we ontrafelen wat de potentie is van je pepermolen, nog even terug naar het begin: waarom malen we peper eigenlijk (elke dag) vers over ons eten?
Kruiden & specerijen verwennen je smaakpapillen net dat beetje meer. Zoals de zon op je huid, aantrekkelijk en uitnodigend. In het maart-nummer van delicious. inspireren we je met nog meer recepten barstensvol smaak!
Echte peper (Piper nigrum) is rijk aan de stof piperine, die de korrels hun pittige smaak geeft. De andere smaken, zoals aroma’s van den, munt en citrus, zitten in het schilletje van de peper. Op moleculair niveau noemen we deze verbindingen terpenen.
Deze stoffen zijn zo vluchtig dat de aroma’s verdwijnen wanneer de peper gemalen is en blootstaat aan licht en lucht. Daarom is het belangrijk om je peper altijd vers te malen!
Move over peper! Dit kun je ook malen in een pepermolen
Zoals gezegd wil je deze ingrediënten liever gebruiken in een molen náást je huidige pepermolen, zodat er geen sporen achterblijven (niet elke peperkorrel hoeft naar aardbeien of paddenstoelen te smaken, vriendelijk bedankt).
Daar komt nog bij dat in een pepermolen het maalwerk van carbonstaal is, zout wil je hier ver uit de buurt houden omdat dit roest veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor verse kruiden (bevatten vocht), olierijke zaden en noten (zoals lijnzaad of nootmuskaat), en alles wat kleverig is of residu achterlaat. Voor deze ingrediënten kun je beter een molen met een keramisch maalwerk gebruiken, zoals deze zoutmolen van Hexclad.
Draai je pepermolen dus eerst even om, en kijk naar het materiaal van het maalwerk voordat je aan de slag gaat met deze ingrediënten:
1. Gedroogde paddenstoelen
Umami unlocked! Gedroogde paddenstoelen geven instant een diepe, hartige smaak aan gerechten. In poedervorm zijn ze nog makkelijker te gebruiken en kun je zelf experimenteren met verrassende blends.
Maal eens porcini (eerst even klein scheuren!) en voeg daar gemalen mosterdzaadjes, chilivlokken, tijm, zwarte peper en uienpoeder aan toe. Sprenkel over ricotta-toast met salie, risotto, geroosterde aubergine, geef soepen meer diepte en meng door bonen en ‘deeg’ voor falafel en veggieburgers. Ook lekker: mix met paneermeel om gefrituurde gerechten meer smaak te geven.
Zelfs brownies en koekjes kunnen baat hebben van een snuf paddenstoelenpoeder.
2. Koffie
Wedden dat je dit niet wist? Je pepermolen is in essentie en vermomde koffiemolen. Het is precies dezelfde maaltechniek! Het is wel belangrijk dat je pepermolen een grove instelling heeft en dat de bonen niet in de opening vallen, want dat kan ervoor zorgen dat de maalschijven niet goed werken of dat je ongelijk gemalen koffie krijgt.
Als je iemand bent die de hele dag door koffie zet, raden we je aan om te investeren in een degelijke, professionele koffiemolen. Maar in noodgevallen kan je pepermolen de klus klaren!
3. Eigen specerijenblends
Stop eens wat geroosterde komijnzaad, venkelzaad, en korianderzaad in een molen en maal vers over groenten, vis en dips. Of ga voor een pikante verse met chili, knoflookgranulaat, en gedroogde salie en maal over je pizza. Zorg er wel voor dat je de fijne stand gebruikt.
4. Piment
In een vakantiehuis in Mexico kwam er geen peper uit onze molen, maar net iets grotere bolletjes met de smaak van nootmuskaat, kaneel, kruidnagel en peper. Wat bleek: er zat piment in de molen!
Piment heeft van nature al een zeer krachtige smaak, dus het is belangrijk om het met mate te gebruiken. Dat gezegd hebbende, een of twee draaien in herfstige desserts, over linzen en rijst, of over gekaramelliseerde uien zijn altijd een heerlijke toevoeging.
5. Gevriesdroogde aardbeien
Hallo, beste ontbijttopping ooit! Breek de aardbeien in kleinere stukjes voordat je ze in je pepermolen doet en maal ze tot een heerlijk rood poeder.
Zorg er wel voor dat de molen goed schoongemaakt is—zwarte peper en aardbeien zijn een topcombinatie (over ijs, hmm!), maar is niet altijd de smaak waar je voor wil gaan.
6. Komijnzaad & korianderzaad
Het onafscheidbare duo kun je – na ze eerst even te roosteren – heel eenvoudig malen in je molen. Kies de juiste instelling voor je recept—heb je fijne of grove komijn/koriander nodig?—en begin met malen!
Komijn kan nooit helemaal fijn gemalen worden, hoe hard je het ook probeert, dus er zullen altijd wat kleine stukjes van verschillende groottes overblijven. Ook kan gemalen komijn een beetje klonteren, maar net als bij oregano en peterselie is het makkelijk om de molen bij te vullen. Je zult echt versteld staan van het verschil tussen versgemalen en voorverpakt komijnpoeder, net zoals bij peper.
7. Pompoenpitten
De makkelijkste pit om te malen. Lekker door een dressing, over ijs, of om een saus net iets dikker te maken. Je kunt de pitten uiteraard ook gewoon in de keukenmachine malen.
8. Kardemompeulen
Pel de zwarte zaadjes uit de groene jasjes van de peulen, stop ze in je molen en voila: ready to grind! Verse kardemom is echt waanzinnig in combinatie met kaneel en kurkuma, en heerlijk in bijna elk zoet gerecht of in specerijenblends voor curry-achtige sauzen.
9. Nootmuskaat
Nootmuskaat wil je liever niet in je pepermolen stoppen vanwege de oliën. Nu heeft het Deense merk Billund een oplossing gevonden: een eigen molen speciaal voor nootmuskaat! Hoef je dus niet meer naar de rasp te grijpen als je wat nootmuskaat over de béchamel, speculaaskruiden of over de bloemkool wil strooien. Hier kun je hem bestellen.
Conclusie
Je pepermolen is natuurlijk ontworpen voor peperkorrels, maar als je er een extra hebt die ongebruikt op zolder staat, is dit een leuke manier om er meer uit te halen. Het lijkt misschien een open deur, maar als je de genoemde ingrediënten vaak gebruikt, is het slim om te investeren in een goede vijzel.
Onze favoriete pepermolens
Heb je nog geen pepermolen en heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin gekregen om de perfecte te shoppen, zoek dan naar een pepermolen die snel maalt, prettig in de hand ligt, duidelijke en eenvoudig aanpasbare instellingen heeft en zorgt voor een consistente maling. Extra pluspunten als de molen verschillende maalstanden heeft en een ruime hoeveelheid peperkorrels kan bergen.
Peugeot – Paris u’Select pepermolen
Al meer dan een eeuw een blijvende favoriet onder chefs, dankzij het gebruiksgemak, de gelijkmatige maling (dankzij het stalen maalsysteem) en het no nonsense design met zijn fijne rondingen. o.a. via Peugeot-saveurs.com
HexClad – HexMill pepermolen
Een nieuwkomer in peperland, en nu al niet meer weg te denken. De HexMill is voor grootgebruikers van peper, want hij is niet alleen chique zwaar – waardoor hij heerlijk de hand ligt – de capaciteit is gewoon enorm (70 gram).
Hier past twee keer zoveel peper in dan menig pepermolen. Wat misschien wel het fijnste is, is dat de HexMill een opvangbakje heeft voor de gemalen peper. Soms maal je gewoon iets te veel, of wil je het niet direct over het gerecht malen, maar liever met je vingers doseren. Kan allemaal met deze molen. o.a. via HexClad.com
PowerMill pepermolen
Liever een molen met een keramisch systeem, dan is de PowerMill voor jou. Keramische maalschijven roesten niet dus in deze molen kun je zowel zout als peper malen, of een van de bovenstaande ingrediënten. Hij maalt heerlijk soepel. o.a. via The Good Spice
Bekijk ook: hibiscus in de spotlight: bloemen met een zuurtje die jouw drankjes (en meer!) roze & rood kleuren