ontschubben, ontgraten & fileren

Niks zo lekker als een spartelvers visje. Maar vis fileren, hoe doe je dat eigenlijk? Toegegeven vis fileren is niet de allermakkelijkste klus, maar met onze handige tips & trics wordt het al een stuk makkelijker. En oefening baart kunst. delicious. laat je zien hoe je een rondvis ontschubt, bijsnijdt en fileert! 

Rondvis ontschubben & bijsnijden…

… doe je met een speciale visontschubber of een groot koksmes. Leg de vis op een krant of plastic tas; kleine vis kun je ook onder de koude kraan in de gootsteen leggen. pak de vis bij de staart en schraap van de staart naar de kop toe de schubben weg. als je een koksmes gebruikt, doe dit dan met de botte kant. Draai de vis om en doe de andere kant. knip met een keukenschaar de rug en buikvinnen af en eventueel de staart.

En dan fileren

1. begin met het visvlees achter de kieuwvin goed los te snijden.

2. snijd de rug vanaf de kieuwen langs de bovenkant van de ruggengraat over de hele lengte in. Snijd de graten los om een begin te maken. Het lemmet van een visfileermes is ontworpen dat het zich makkelijk langs de graten laat leiden.

3. snijd de filet nu verder los schuin naar achter langs de ruggengraat. Houd je mes vlak, zodat je niet óp de graat, maar er strak langs snijdt. draai de vis om en herhaal.

4. verwijder de graatjes met een pincet. Duw met je vinger zachtjes over het midden van de filet. Dan voel je precies waar de graten zitten.

stapvoorstap