Wat een toptraditie hebben we toch! Maar wat gebeurt er als je je niet kon inhouden en veel te veel oliebollen hebt gebakken (of hebt gekocht bij de kraam) – moeten ze weg, bak je er bread pudding van, of kun je oliebollen invriezen?
In de laatste week van het jaar draait alles om oliebollen. De kramen hebben het razend druk, en misschien ben je zelf wel je frituurvet aan het vervangen om zelf een portie te bakken met dit recept:
Met de feestdrukte of lange wachtrijen kan het verleidelijk zijn om je voorraad alvast in te slaan. En dat is een heel goed idee, want wist je dat je het invriezen van oliebollen een prima manier is om ze vers te houden?
Dat betekent dat je nú oliebollen kunt bakken – of shoppen – én er tijdens oud en nieuw (of zelfs daarna) nog steeds van kunt smullen.
Oliebollen invriezen: een stappenplan
Goed nieuws, oliebollen kun je invriezen! En dat kan tot wel twee à drie maanden. Perfect dus als je een voorraadje wil aanleggen. Volg deze stappen voor de beste resultaten:
- Laat de oliebollen afkoelen: Als je ze warm bij de kraam koopt of zelf bakt, laat ze eerst even afkoelen. Vergeet niet om de oliebollen goed uit te laten lekken, of als je ze bij de kraam hebt gekocht, de papieren zak open te zetten om stoom te laten ontsnappen. Dit voorkomt dat ze zacht en zompig worden.
- Verpak luchtdicht: Zodra de oliebollen volledig zijn afgekoeld, kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak of bak bewaren. Zo blijven ze vers en drogen ze niet.
- Label en vries in: Schrijf de datum op de verpakking, zodat je weet hoelang ze al in de vriezer liggen.
Appelbeignets invriezen?
Ook appelbeignets kun je invriezen! Houd er wel rekening mee dat ze na het ontdooien iets zachter worden dan verse beignets.
Hoe ontdooi je ingevroren oliebollen?
Heb je trek in oliebollen? Haal ze dan minimaal twee uur voor je ze wilt eten uit de vriezer. Laat ze in de luchtdichte zak op kamertemperatuur ontdooien. Hierdoor behouden ze hun smaak en structuur. Wil je ze sneller ontdooien? Leg ze dan afgedekt met folie op een bord.
Opwarmen
Niets zo lekker als een krakendverse oliebol uit de frituur. Met deze tips krijg je dat ook voor elkaar nadat ze ingevroren zijn geweest:
- In de oven: Verwarm de oliebollen vijf minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven. Dit zorgt voor die heerlijke krokante buitenkant.
- In de magnetron: Verwarm de oliebollen twee minuten op 850 watt. Houd er rekening mee dat ze hierdoor minder krokant worden.
- In de airfryer: Verwarm ze drie minuten op 150 graden. Dit is een snelle manier om ze weer lekker krokant te maken.
Nog op zoek naar een feestelijk drankje? Maak een cranberry spritz met steranijs