zo heb je nooit meer slappe sla (en zo wek je ‘m tot leven)

zo heb je nooit meer slappe sla (en zo wek je ‘m tot leven)
RECEPT: EMMA KNOWLES | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS.

Malse slablaadjes die nog kwiek van het vocht kraken als je ze op een vork spiest en naar je mond beweegt: een bekroond recept voor plezier! Opgescheept met slappe sla? Ook dan is er hoop! We geven je tips en trucs.

Sla smaakt kraakvers het allerlekkerst. Bewaar zowel kropsla als losse blaadjes het liefst in de crisper-la van je koelkast als je die hebt. Als je hem kunt instellen, kies dan voor een hoog vochtigheidspercentage. Zo blijft sla goed stevig.

Heb je geen crisper-la in je koelkast? Leg de sla dan in het onderste deel waar de temperatuur stabieler is. Een plastic bakje met deksel waarin je de sla losjes verpakt in keukenpapier bewaart, werkt ook uitstekend om de juiste vochtigheidsbalans te behouden.

Wanneer wassen?

Was sla pas vlak voor het gebruik. Vocht maakt sla snel slap, dus droog de blaadjes goed, bijv. met een slacentrifuge. Wat langer bewaren? Wikkel de sla losjes in keukenpapier of een theedoek en bewaar afgesloten.

Sla die je voorbereid hebt voor een maaltijd maar niet hebt gebruikt, kun je het beste niet bewaren. De gesneden randjes oxideren snel en maken de blaadjes slap. Heb je toch teveel klaargemaakt? Bewaar deze dan in een luchtdichte container met een vel keukenpapier op de bodem én bovenop de sla.

Toch een krop of zak slappe sla?

Onze SOS-tip tegen slappe sla: vul een flinke pan met ijswater en dompel je slablaadjes er ± 5 min. in. De schok van de kou geeft het blad weer crunch.

Nog meer tips om slappe sla te voorkomen

Let bij aankoop meteen op de kwaliteit. Kies voor kroppen met stevige, frisse bladeren zonder bruine randjes. De steel moet stevig aanvoelen, niet slap of verkleurend. Verse sla heeft namelijk van nature een langere houdbaarheid.

Voor gemengde sla in zakken geldt: controleer de houdbaarheidsdatum en kijk goed of er geen vocht in de verpakking zit. Dit is vaak een teken dat de versheid al afneemt. Bewaar je geopende zakken sla altijd met een stukje keukenpapier erin om overtollig vocht te absorberen.

Wist je dat…

Je sla ook kunt invriezen? Niet voor salades, maar wel perfect voor smoothies, stamppotten of soepen!