dit is waarom we zo van koolraap houden

dit is waarom we zo van koolraap houden
STUDIO PHILIPPI

Een haast vergeten groente van eigen bodem: koolraap. We zien de winterknol gelukkig steeds vaker opduiken in recepten. Bij de groenteboer en op de markt is de koolraap nooit weg geweest en dat is niet voor niets. Koolraap is een makkelijke en vooral erg lekkere groente door zijn zoete accent! 

Mmm, ook lekker: geroosterde wintergroenten met zalm of spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas!

Wat is koolraap?

Een echte wintergroente met een ruwe geel-groenige schil en zachtgeel vruchtvlees. De flinke knol is een verdikte wortel. Hij groeit half onder de grond en kan wel een paar graden vorst hebben. Het blad van de koolraap – bladmoes of snijkool genoemd – kun je ook goed eten. Koolraap smaakt mild en een tikje zoet.

Je kunt de knol meebakken in roerbakgerechten, de hele knol poffen in de oven of hem stomen of koken. Het vruchtvlees lijkt na het garen op een kruising tussen aardappel en pastinaak. Je kunt koolraap ook rauw eten, dan is het lekker crunchy en wat frisser.

Wat maak je met koolraap?

Met koolraap kun je in de keuken dus alle kanten op: koken, roosteren, stoven, wokken, grillen, pureren en zelfs frituren (yes, koolraapfrietjes!). Schil de knol eerst en snijd hem vervolgens in plakken die je weer in reepjes of blokjes snijdt. Koolraap is lekker bij gegrilde karbonades en stevige visfilets, maar doet het natuurlijk ook heel goed in soep!

Voor wie het jaar is gestart met slanke voornemens: koolraap bevat maar 12 kcal per 100 gram. Lekker low-carb dus, en daar hebben we toevallig nog 96 andere recepten van!

Recepten met koolraap

koolraapsoep met miso en roggebroodkruim
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.
En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.
Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
naar recept
Koolraapsoep met miso
romige koolraaptaart met specerijen
In deze quiche kun je prima restjes wintergroenten verwerken. Vervang een deel van de koolraap bijvoorbeeld door pastinaak, aardpeer of knolselderij. Ook spinazie of snijbiet zijn lekker in deze romige quiche.  
naar recept
koolraap
gratin van pastinaak, koolraap en salie
Comfortfood 2.0, dat is deze gratin van pastinaak met geurige salie en pittige gruyère. Serveer als bijgerecht met vis of kip, maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met een frisse salade en vers brood.
Probeer ook deze gratin met gruyère, witlof en spekjes.
naar recept
gratin van pastinaak

Wil je de hele week door met lekker veel groenten koken deze koude maanden? Bestel onze special, ‘ELKE DAG’. Eindeloos veel inspiratie met 45 recepten!