Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand maakt hij speciaal voor het Jamie-nummer hot sauce. Onmisbaar volgens Jamie: ‘Je kunt er onwijs veel smaak mee toevoegen.’
Pepers in de aanslag! Victor de Launay maakt hot sauce
Hot sauce heb je in alle soorten, van zacht pittig tot hels vurig. Hoewel ik gek ben op wat pit, loop je al snel tegen je grens aan. Zelf maken biedt hiervoor – zoals altijd – de oplossing. Want je eigen hot sauce heeft precies de hoeveelheid vlammende pit en vooral veel smaak!
Proef eerst de pepers voor de hot sauce
De ene peper is de ander niet, zelfs al zijn ze van dezelfde soort. Proef dus altijd eerst de pepers en maak dan je blend. Te pittig? Voeg wat paprika toe.
Stap 2
SMAAKLAGEN OPBOUWEN Gril de pepers, zo krijgt je hot sauce een extra rokerige laag. Want zeg nu eerlijk: bijna alles wordt er lekkerder van!
Stap 3
MEER AROMA & MINDER PIT? Maak de pepers schoon door wat geblakerde buitenkant en pitjes weg te laten. Minder pitjes geeft minder pit en meer ruimte voor de andere aroma’s.
Stap 4: fermentatie van de hot sauce
FERMENTATIE Vul een brandschone pot met 1-2 gekneusde knoflooktenen en geroosterde pepers en vul aan met water tot alles onderstaat. Voeg 3% van het totale gewicht aan zout toe, roer goed en sluit af.
Stap 5
OPEN REGELMATIG Zet de pot 1 of 2 weken op een donkere plek en open regelmatig om de druk eraf te halen én om te proeven. Fermenteer tot je het gewenste funky level hebt.
Stap 6
DE ECHTE BLEND BEGINT HIER Maal de pepers fijn met een scheutje van het vocht. Maak je favoriete blend met azijn, tomaten, kruiden, specerijen of zelfs fruit naar jouw smaak en gewenste pittigheid.
Stap 7
NOG ÉÉN STAP Doe je sauzen in brandschone flesjes en bewaar ze in de koelkast. Eet de saus gewoon overal (!) bij of geef flesjes cadeau als je ze kunt missen.
Dit recept heeft Victor speciaal gemaakt voor het Jamie-nummer. Benieuwd naar andere favorieten van Jamie Oliver, bestel dan hier het magazine:
TEKST & BEELD VICTOR DE LAUNAY