koffieles van Joris Bijdendijk

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met L’OR Espresso

Koffie lijkt de gewoonste zaak van de wereld, maar als je je er in verdiept, blijkt niets minder waar, zo ervaarde onze culinair redacteur Liselore Bus. Tijdens de L’OR Espresso koffieproeverij met sterrenchef Joris Bijdendijk bij Wils Bakery Café werd haar al snel duidelijk dat er een groot verschil is tussen koffie en koffie.

Liselore: ‘Koffie… mij mogen ze er wakker voor maken. En ik ben niet de enige. Ook sterrenchef Joris Bijdendijk – van restaurant Rijks en Wils Bakery Café – begint zijn dag altijd met een verse kop. En hij weet er ook álles van! Dé man dus om koffieles én een proeverij van te krijgen.

Koffiebes is pit is boon

‘Voordat we koffie gaan proeven, vertelt Joris eerst over koffie en L’OR Espresso in het bijzonder. Joris: ‘Wist je dat er meer dan 60 koffiesoorten zijn? De smaken van koffie zijn talrijk en ik ga je meenemen in die smaakvolle wereld. Vandaag gaan we echt koffie proeven. Om maar met de deur in huis te vallen is de koffieboon eigenlijk geen boon, maar een pit die in de binnenkant van de koffiebes groeit. Na het oogsten wordt de bes gepeld en dan houd je de pit over, ofwel de koffieboon. Voor koffie maken heb je een heel ‘mengpaneel’ dat de uiteindelijke smaak bepaalt. Globaal zijn er drie belangrijke smaakbepalers.’

Herkomst & fermentatie van koffie

Joris: ‘Ten eerste is dat de boon, de herkomst en de fermentatie. De twee meest voorkomende bonen zijn arabica en robusta. Onderling verschillen de smaken erg van elkaar. Dit komt onder meer door het klimaat waarin en de hoogte waarop de koffieplanten worden verbouwd. Hoe kouder, hoe zoetiger en fruitiger de koffiesmaak. Terwijl een warmer klimaat juist vaak voor een wat meer bittere smaak zorgt. Ten tweede is de verwerking van de boon smaakbepalend. Groene koffiebonen hebben van zichzelf weinig smaak, daarom worden ze gebrand.

Tijdens dit brandproces verandert de kleur en komen er belangrijke smaak- en geurstoffen vrij. De brandtijd, de snelheid waarmee de temperatuur in de brander oploopt en de maximumtemperatuur bepalen ook het uiteindelijke smaakprofiel van de koffie. Verder is ook de manier van koffiezetten belangrijk. Hoeveel water wordt er gebruikt en hoelang blijft de koffie in contact met het water. En last but not least is ook de maling belangrijk. Hoe grover de maling, hoe meer zure smaken en hoe fijner de maling, hoe bitterder de smaak.’

Koffieproeverij

Liselore: ‘En dan is het tijd voor de tasting van twee lungo’s en twee espresso’s. We proeven L’OR Espresso van licht naar donker. Worden bonen donker geroosterd, dan krijgen ze een krachtige spicy chocolade-achtige smaak. Worden ze licht gebrand, dan wordt de koffie fruitiger en kruidiger. Joris laat zien hoe we het beste kunnen proeven. Dat begint bij het ruiken van versgemalen bonen. Dus inhaleren we de geur diep.

Joris: ‘Je mond kan 5 smaken onderscheiden, maar je neus kan wel een biljoen aroma’s aan.’ Dan giet hij de koffie in een wijnglas en adviseert ons een goede, luidruchtige slok te nemen. De truc hiervan is dat koffie zich over de tong en gehemelte verspreidt zodat je alle subtiele smaken proeft. In de L’OR LUNGO ELEGANTE, gemaakt met een capsule, proef ik frisse, donkere bosvruchten. Een super stijlvolle koffie met een lichtere roasting en zijdezachte smaken! De tweede: L’OR LUNGO ESTREMO is met zijn spannende blend van rood fruit en een vleugje zachte vanille een stuk stoerder. Ik proef een geroosterde, licht rokerige smaak. Dan stappen we over naar bonen voor espresso.

L’OR Espresso ONYX, een blend van arabica- en robusta-bonen, smaakt naar chocolade. De kruidige, bittere cacao houdt aangenaam lang aan. L’OR Espresso BIO ORGANIC koffie wordt gemaakt van 100% biologische arabica-bonen. In deze complexe koffie proef ik van alles. Van karamel tot vers fruit en een complex, rijk aroma.’

Welke koffie is jouw favoriet?

L’OR Espresso heeft maar liefst 19 smaken capsules en 5 smaken XXL capsules voor de L’OR BARISTA koffiemachine. Daarnaast zijn er nog 7 smaken koffiebonen verkrijgbaar voor de bonenmachine. Dus verleid je zintuigen en experimenteer eens met een andere smaak. Er is een variëteit aan smaken, van fruitige Colombiaanse koffie tot bloemige Ethiopische koffie.

Alle L’OR Espresso is Rainforest Alliance gecertificeerd en wordt daarmee duurzaam geproduceerd.

Laat ook je zintuigen verleiden!
Van 16 mei t/m 24 juli 2022 maak je elke dag kans op een luxe dinerbon t.w.v. € 200. Koop een L’OR product, bewaar je kassabon en doe mee via de website.

joris bijdendijk ruikt aan een glas met koffie