Spoiler alert! Dit is geen zoete tarte tatin maar een hartige, geïnspireerd op klassieke tarte tatin. Zonder suiker maar met een soort karamel van kokosmelk en miso wordt de taart niet plakkerig, maar juist heerlijk umami en romig. Perfect voor een (vegan) picknick.
Op zoek naar nog meer wortel recepten? 39x koken met worteltjes!
Wat heb je nodig?
INGREDIËNTEN
3 winterwortels
2 tenen knoflook
stukje gember
3 el olie
1-2 el miso (bijv. shiro miso)
400 ml kokosmelk (1 blik)
chilivlokken, naar smaak
200 g bloem + extra om mee te bestuiven
2-3 el ijswater
100 g kokosolie
Ook nodig: keukenmachine
Stap voor stap hartige worteltaart
Schil de wortels en schaaf in plakjes van 1⁄2-1 cm dik.
Snijd de knoflook fijn, schil de gember en snijd fijn. Verhit een scheutje olie en
bak de knoflook en gember lichtgoudbruin.
wortels in 10-15 min. en breng op smaak met zout. Schep de wortels met een schuimspaan uit de kokos-misokaramel. Laat inkoken tot stroperig.
Meng de bloem met het ijswater, zout en de kokosolie in de keuken-
machine snel tot een deeg. Rol uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap.
Verdeel de wortels over een ronde vorm – of koekenpan die de oven
in mag – met de aanhangende kokoskaramel.
Leg het deeg erover, stop rondom goed in. Verhit de oven op 200°C.
Bak in 30-35 min. goudbruin. Laat wat afkoelen.
Keer om op een bord. Als een deel van de wortel aan de bodem kleeft,
schep die dan in de taart en strijk en druk plat. Bestrooi naar smaak met extra chili. Zowel warm als koud lekker.
Ben je een visuele kok en gek op deze stap voor stap recepten? Hier vind je er nog veel meer.