Dit is het verschil tussen ravigotte en remoulade

Ravigotte en remoulade: er is nogal wat verwarring over deze twee sauzen. Krijg je bij de visboer bij je kibbeling ravigottesaus, dan is dat onze Hollandse afgeleide versie van de échte Franse sauce ravigote.

In dit dossier leren we je alles over basissauzen.

Frans of Hollands?

De echte sauce ravigote is op basis van een Franse vinaigrette, lekker friszuur en met een smaakexplosie van de toegevoegde sjalot (of ui), gemengde tuinkruiden en kappertjes. Wij roeren die extra smaken gewoon door wat mayo en zijn dan klaar. Omdat bij ons zowel ravigottesaus als remouladesaus op basis van mayonaise worden gemaakt, en de toegevoegde ingrediënten deels gelijk zijn is het verschil niet altijd duidelijk.

Sauce ravigote

Klop voor ± 175 ml sauce ravigote 100 ml lekkere olie met 40 ml goede azijn of citroensap, 1 tl mosterd en wat zout en peper tot homogene vinaigrette. Meng er nog 1 el fijngesneden sjalot, 2 el fijngesneden tuinkruiden als peterselie, dille, kervel, selderij of dragon door en breng op smaak met zout en peper.

Ravigottesaus

Roer voor ravigottesaus door 150 ml mayonaise de toevoegingen als hierboven. Lekker bij visgerechten bijvoorbeeld kibbeling en andere gefrituurde vis.

Remouladesaus

Roer door 150 ml mayonaise 1½ el van elk: fijngesneden augurkjes en fijngesneden tuinkruiden, dan 1½ tl van elk: mosterd, fijngesneden sjalot en kappertjes en nog een ½ tl fijngesneden ansjovis. Lekker bij koude kreeft en koud vlees of gevogelte.

Probeer deze fish & chips met ravigottesaus:

fish chips londen | delicious

fish & chips

Fish & Chips is een typisch Brits fenomeen. Een variatie op kibbeling met friet erbij, soms nog geserveerd in krantenpapier. De frieten zijn nogal slap en worden rijkelijk besprenkeld met malt vinegar en salt (moutazijn en zout). Voor de vis wordt vaak kabeljauw of andere witvis gebruikt. Met hun fish & chips gaan de Britten geen gouden culinaire medaille winnen, maar een lekker snack is het wel.

>> naar recept

Beeld: iStock

kibbeling met remoulade saus - delicious