Dít zijn de do’s en dont’s bij het bereiden van mosselen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Mosselen bereiden is niet moeilijk, bovendien is je gerecht vaak snel klaar. Culinair visexpert Bart van Olphen stelde speciaal voor delicious. een lijstje op met de do’s en don’ts om de kans op een heerlijk mosselgerecht te vergroten.

Heerlijk: mosselen in gele curry.

Do’s & dont’s bij het koken van mosselen

Do’s

Wees zuinig met zout
In de schelpen van de verse mosselen zit nog het zilte water uit de zee. De mosselen zelf maken een gerecht vaak al zout genoeg. Proef dus altijd. Als je alleen mosselvlees gebruikt, zul je eerder geneigd zijn naar de zoutpot te reiken.

Weinig vocht
Het is een misverstand dat je mosselen zou moeten koken in grote hoeveelheden water, wijn of een andere vloeistof. Mosselen stomen eigenlijk gaar. Hoog vuur dus en een deksel op je pan. Gebruik hooguit een dun laagje water of wat toegevoegd vocht zoals wijn, sherry of bijvoorbeeld pernod om smaak te geven aan het vocht dat uit de mosselen komt. Maar wat je eigenlijk echt wilt, is de zee proeven.

Kort maar krachtig
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.

mosselen-bartvanolphen

Bakken? Dan koelen!
Wil je mosselen bakken na het koken, laat ze dan eerst goed afkoelen. Dan houden ze een mooie vorm en textuur.

Groenten snijden
Als je mosselen met groenten bereidt, denk er dan aan dat de mosselen snel klaar zijn. Zorg ervoor dat de groenten zo klein gesneden zijn dat ze tegelijk met de mosselen gaar zijn.

Beter vol dan veel
De mosselmaat op de verpakking heeft betrekking op het aantal mosselen per kilo. Belangrijker is echter hoe vol de mosselen zijn. Bart: “Zelf reken ik 750 gram per persoon voor een hoofdgerecht, maar dan wel de lekkere volle mosselen. Je houdt dan ruim 200 gram vleesgewicht over.”

Dont’s

Te veel tegelijk
Bereid niet te veel mosselen tegelijk, laten we zeggen niet meer dan 1,5 kilo in één pan. Dit om ervoor te zorgen dat alle mosselen min of meer tegelijk klaar zijn en ze genoeg smaak opnemen.

Het vocht weggooien
Het vocht dat de bereiding van de mosselen oplevert is een prima bouillon voor bijvoorbeeld sauzen of soep.

Alle saus meeschenken
Als je mosselen in de schelp kookt, is het heerlijk om het vocht uit de pan erbij te serveren. Zorg ervoor dat je niet alles meeschenkt, want het laatste beetje (het onderste in de pan) kan wat zand bevatten.

mosselmaten-bartvanolphen-delicious

Tekst & recept: Bart van Olphen. Styling & productie: Inge Tichelaar. Fotografie: David Loftus

mosselen-bereiden