6 Italiaanse olijfsoorten om te onthouden

Van felgroen tot zwart, van groot tot klein, van crunchy tot smeltend zacht, van mild tot uitgesproken. Er zijn zoveel olijfsoorten dat er voor iedereen iets bij is voor het aperitivo!

Laten we direct een onderscheid maken tussen de belangrijkste olijfsoorten. Groene olijven worden onrijp geplukt en kunnen wat bitterder en steviger van beet zijn. Zwarte olijven zijn helemaal rijp, smaken voller en hebben zachter vruchtvlees.

En dan zijn er weer allemaal subcategorieën. De taggiasche ken je wellicht, maar heb je ook gehoord van de castelverano of de baresane? Een kleine cursus Italiaanse olijfsoorten, zodat je voortaan weet wat je mee moet nemen van de traiteur – of dat jaarlijkse tripje naar de laars (geluksvogel!).

4x groene olijfsoorten

Geplukt van de boom kun je deze groene olijfsoorten nog niet eten. Daar zijn ze veel te hard en bitter voor, maar als je ze eenmaal een aantal maanden hebt gepekeld zijn ze verrukkelijk. Wat het verschil is in smaak tussen een groene en zwarte olijf?

Dat ligt een beetje aan de herkomst van de olijf: is-ie opgegroeid vlakbij zee, hoog op een berg en in de hak van de laars of juist in het hoge noorden? Al die factoren bepalen namelijk de smaak. Maar het grootste smaakverschil is de bitterheid: groene olijven smaken in het algemeen bitterder dan zwarte olijven. Die zijn ronder van smaak, een beetje voller en ietsjes zoeter.

1. Cerignola

Grote olijf uit Puglia met crispy bite en rijke, boterige smaak. Wordt ook wel rijp geplukt en is dan nog milder van smaak.

2. Castelverano

Felgroene flinke olijf van Sicilië met een zoetige, milde smaak en crunchy bite.

3. Olive d’Ascolane

Stevige reuzenolijf die vaak wordt gevuld met gehakt en dan gepaneerd en gefrituurd.

4. Baresane

Kleine ovale olijf die varieert van geel tot bijna paars met een frisse, milde smaak. Deze olijf wordt ook wel rijp geplukt.

2x zwarte olijfsoorten

1. Gaeta

Kleine donkerpaarse tot zwarte olijf uit Lazio met een zachte bite en frisse, citrusachtige smaak.

2. Taggiasche

Kleine dieppaarse tot zwarte olijf uit Ligurië, met zacht vruchtvlees en een fruitige smaak. Vaak met rozemarijn en laurier ingemaakt.

Dit vind je vast ook interessant: bakken met extra vierge olijfolie: wel of niet doen?

zwarten olijven aan de boom
Getty Images