Italiaanse broodjes: dé tips, toppings en recepten

Italiaanse broodjes: dé tips, toppings en recepten

Heb je het over Italiaanse broodjes, dan komt er al snel een herinnering naar boven borrelen. Zo at ik mijn lekkerste broodje óóit in Milaan. Ik weet niet eens meer wat er op zat, maar dat ik sindsdien terugverlang naar een tripje Italië is een feit.

Als ze ergens de kunst van het broodjes beleggen verstaan, is het wel in Italië. Met ingrediënten als sappige tomaten, pesto, mozzarella en ‘nduja wordt alles lekkerder. To name a few.

Kun je nog wat inspiratie gebruiken, lees dan vooral even verder voor onze lijst met meer Italiaanse toppers voor op je sandwich. In plaats van de paastafel vol zetten met talloze opties, kun je ook voor een, twee of drie klappers van broodjes gaan voor je brunch.

Hoe maak je een goed Italiaans broodje?

Hoe maak je zo’n overheerlijk sappig Italiaans broodje? Er is een rode draad te ontdekken in de receptuur. Idealiter mix je zoute ingredienten (zoals prosciutto, parmigiano regigiano, pecorino) met frisse groenten (rucola of tomaat) en iets romigs (burrata of pesto bijvoorbeeld).

Heb je het ook textuur, dan hebben ze vaak verschillende kwaliteiten. Door je brood te roosteren en te voorzien van goede olijfolie krijg je iets lekker krokants. Je kunt natuurlijk voor ciabatta of focaccia gaan, maar heb je ooit een pane carasau geprobeerd? Dit flinterdunne, krokante brood heeft weer een totaal andere textuur. Bij het krokante combineer je het liefst iets zachts: sappige aubergine of burrata bijvoorbeeld.

Investeer in je beleg

Als culi weet je: kwaliteit zit in de details. Koop je mozzarella eens bij een kaasboer die buffelmelk gebruikt, of haal verse ‘nduja bij een delicatessenzaak. Ook olijfolie maakt een wereld van verschil. Een goede extra vergine tilt je Italiaanse broodje direct naar een hoger niveau.

Italianen weten hoe belangrijk balans is. Een beetje citroensap, wat ingelegde rode ui of een paar kappertjes kunnen een vet broodje spek en kaas ineens fris en spannend maken. Vergeet je kruiden ook niet! Natuurlijk is oregano een kitchen staple, maar ook verse marjolein, basilicum of venkelzaad kunnen heerlijk zijn op een broodje.

Heb je al gedacht aan deze toppings voor je Italiaanse broodje?

‘Nduja – pittige, smeerbare worst uit Calabrië.
Burrata – zo’n romige kaasbom is héérlijk om op een broodje uit te smeren en combineert goed.
Provolone (dolce of piccante) – smelt goed, maar geeft ook wat pit.
Zongedroogde tomaat – de halfgedroogde zijn perfect voor extra smaak.
Cipolla caramellata (gekarameliseerde ui) – zoet en zacht, voor balans.
Pecorino romano – zouter en scherper dan parmigiano.
Artisjokharten (gegrild of ingelegd) – lekker aards.
Bresaola – rundvlees, mager en elegant.
Honing – voor een zoete tegenhanger.
Pesto genovese of calabrese – klassiek of spicy.
Verse vijgen of vijgenjam – voor een zoet bij zoute kazen.
Ansjovisfilets uit olie – lekker zout en lekker bij groenten.
Olijven-tapenade – als basis of als topping.
Gegrilde aubergine of courgette – zacht en rokerig.
Kappertjes of kapperappeltjes – voor als je nog iets fris-zuurs zoekt.
Rauwe venkel in dunne plakjes – voor crunch en frisheid.
Verse kruiden zoals basilicum, salie of marjolein – deze kunnen eigenlijk niet ontbreken.
Ricotta – fris en luchtig, heerlijk met bijvoorbeeld mortadella.

Twee Italiaanse broodjes uit ons archief

sandwich met aubergine, burrata & rucola-salsa verde
Er gaat toch niks boven dikke plakken aubergine, nog warm en sappig van de marinade, op een rustiek stokbrood? Gescheurde stukken burrata erover, een paar lepels pittige salsa, en je hebt een crowd pleaser van hier tot Puglia.
naar recept
lunch ideeen Vega aubergine steak sandwich met burrata en rucolasalsa verde Italiaanse broodjes
auberginesandwich met parmaham
Deze sandwich met aubergine, tomaat en mozzarella is het lekkerst op een dikke snee zuurdesem brood. Heb je weinig tijd? Vervang de aubergine door een restje gebakken of gegrilde groenten.
Probeer ook deze snelle pizza met aubergine.
naar recept

In ons april-nummer vind je nog meer Italiaanse toppers. Waaronder een paar broodjes:

Bekijk ook: 7 beste bakkers en patissiers voor geweldig brood, croissants en meer zoet