Ik stoof, wij stoven

Onze stoofpannen draaien overuren nu. En de stoofpan-discussies verhitten de redactie flink. Terwijl de een zweert bij oma’s braadpan, wil de ander zijn Staub niet meer missen en kan een derde weer niet zonder de Doufeu. We zetten er een aantal voor je op een rijtje, aan jou de keuze!

Le Creuset
De Noord-Franse pannen van Le Creuset (sinds 1925) worden gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Een Le Creuset is uniek, de pannen worden met de hand gevormd en grotendeels afgewerkt. Door ze bij 790 ºC te bakken, zijn de pannen heel duurzaam. De robuuste deksel sluit de pan goed af en is voorzien van een klassieke kunststof (hittebesteding tot 190 ºC) of eigentijdse metalen knop, ideaal voor wanneer je in de oven verder wilt stoven. De pan is voor alle warmtebronnen geschikt en houdt de warmte lang en gelijkmatig vast. In veel kleuren verkrijgbaar, van traditioneel oranjerood tot blauw, zwart, geel en wit. De Doufeu heet het concept waarin je in de deksel ijs of koud water kunt doen voor een optimale condensatie in de pan en zelf bedruiping.

Staub
Ook van Franse komaf, uit de Elzas om precies te zijn, zijn de mooie pannen van Staub. Hoewel Staub inmiddels in Duitse handen is, zijn ook deze gietijzeren pannen nog steeds handwerk. Met de eyecatchende metalen knop mag ook dit juweeltje in de oven en is hij geschikt voor alle warmtebronnen. Via de gietijzeren druppels in de deksel druppelt het rijke stoofvocht terug in de pan. In diverse kleuren.

Mauviel
Mauviel dateert al van 1830. Normandië is de geboortegrond van de veelal klassieke koperen pannen. De koperen pannen in de M’Tradition lijn worden nog steeds volgens oude traditie vervaardigd en vertind en zijn geschikt voor alle warmtebronnen behalve inductie. Inmiddels heeft Mauviel ook een serie rvs-braadpannen met sandwichbodem van een laag aluminium tussen 2 lagen rvs. Deze, overigens budgetvriendelijkere, pannenserie is geschikt voor alle warmtebronnen en schuif je, net als de M’tradition-pan, ook 123 van het vuur  in de oven.

Iittala sarpaneva
Liefhebbers van design gaan voor het strakke Scandinavische ontwerp van Iittala. De gietijzeren zwarte pan met prachtig houten, afneembaar, handvat is geschikt voor alle warmtebronnen (inclusief oven) maar is slechts verkrijgbaar in één formaat (21,5 cm ø, 3 liter). Als er een pan ook op tafel mag, dan is het deze wel!