hüttenkäse en cottage cheese, gezond of ongezond?

hüttenkäse en cottage cheese, gezond of ongezond?

Tegenwoordig zie je het overal voorbij komen: cottage cheese, oftewel hüttenkäse. Van proteïne bars tot pastasauzen – deze witte korrels lijken het geheime ingrediënt te worden om elk gerecht in één klap ‘gezond’ te maken. Maar wat maakt hüttenkäse nou eigenlijk zo bijzonder? En is het echt zo gezond als social media beweert?

Wat is hüttenkäse nu eigenlijk?

Heel simpel gezegd: hüttenkäse is jonge, onrijpe kaas met een frisse, lichtzure smaak en een zachte brokkelige structuur. Misschien niet de meest appetijtelijke kaas om te zien, maar wél verrassend veelzijdig.

Oorspronkelijk komt deze kaas uit Duitsland, waar men bij de kaasbereiding de wei (de vloeistof die achterblijft uit melk) laat uitlekken in plaats van persen. Het proces begint hetzelfde als bij gewone kaas: de melk stremt, de eiwitten coaguleren tot wrongel, en die wordt vervolgens in stukjes gesneden.

Het verschil? Bij hüttenkäse wordt het vocht maar deels verwijderd, waardoor een zachte smeuïge en luchtige kaas ontstaat in plaats van een harde.

Gezond of ongezond?

De reden dat hüttenkäse zo populair is geworden, ligt in z’n voedingswaarde. Deze kaas zit namelijk vol eiwitten en mineralen, en amper calorieën en natrium – een droom voor wie gezond wil eten.

Eiwitten

Hüttenkäse is een echte eiwitbom. Per 100 gram bevat het ongeveer 11 gram eiwit. Dat zorgt niet alleen voor een langer verzadigd gevoel en meer energie voor je dag, maar ondersteunt ook de spieropbouw en het herstel – dé reden waarom sporters er zo dol op zijn.

Calorieën

Ondanks al die eiwitten bevat hüttenkäse opvallend weinig calorieën: slechts 92 kcal per 100 gram. Ter vergelijking: een pak gewone 40+ kaas tikt al snel de 320 kcal aan. Je krijgt dus de romigheid van kaas, maar dan een stuk lichter.

Zout en andere mineralen

Daarnaast bevat hüttenkäse ook nog eens belangrijke mineralen zoals kalium, clacium en selenium. Kalium ondersteunt je zenuwstelsel, calcium is onmisbaar voor sterke botten en spieren, en selenium geeft je immuunsysteem een gezonde boost. Ziek worden met hüttenkäse in je systeem is dus moeilijk.

Als laatste is natrium gehalte belangrijk. Als een ingrediënt te veel zout bevat is het vaak wat aan de ongezonde kant door de verhoging van je bloeddruk. Een beetje is prima, maar niet te veel dus! Weel kazen zijn echte zoutbommen, maar hüttenkäse valt hier ook gelukkig in de gezonde hoek: slechts 0,23 gram natrium per 100 gram! Alles onder de 1 gram wordt als prima beschouwd.

Meer lezen over cottage cheese? Kijk op Gezondheidsnet.

Hüttenkäse in gerechten?

Leuk al die cijfers, maar het draait natuurlijk om de smaak. Hüttenkäse is super veelzijdig: je kunt het gebruiken in zoete én hartige gerechten, als vervanger van room of kaas, of zelfs als hoofdingrediënt. Benieuwd geworden? Hier zijn 4 recepten waar je de gezonde hüttenkäse in kan gebruiken:

Alison Romans cottage cheesecake met abrikozen uit één kom

Alison Roman: 'Dit is geen cheesecake. Het is een cake gemaakt met cottagecheese (hüttenkäse). Hij is wat aan de custard­achtige kant, dus als je ooit verlangd hebt naar iets wat tussen een cheesecake en een gewone cake in zit, dan is dit wel wat voor jou.'

naar recept
cottage cheesecake met abrikozen
gegrilde gevulde vleestomaten

Gevulde groenten met vers gehakt is eigenlijk altijd wel goed. Combineer het met gepofte aardappels en Hüttenkäse en het wordt delicious.! Extra speciaal en veel bekijks krijg je met coeur de boeuf*-tomaten: bijzonder van vorm én smaak.

naar recept
gegrilde gevulde vleestomaten - delicious
gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan

In het gezin van de Deense chef-kok Mikkel Karstad neemt eten een bijzondere plaats in. Hij en zijn vrouw Camilla laten hun vier kinderen zoveel mogelijk ingrediënten proeven én trekken er vaak op uit om allerlei eetbaars zelf te zoeken en daarmee te koken. Resultaat? Het fantastische kookboek Nordic Family Kitchen.Een van de gerechten in het kookboek is dit recept voor gegrilde pofaardappels met kruiden, hüttenkäse & parmezaan. Een fantastisch bijgerecht met frisse, hartige smaken.

naar recept
gepofte haardappels met kruiden, cottage cheese en parmezaan
maanzaadpasteitjes met hüttenkäse

maanzaadpasteitjes met hüttenkäse en dragonvoor- of lunchgerecht | 6 personen v

naar recept
maanzaadpasteitjes-delicious

Kijk ook eens: dé ingrediënten om jouw eiwitdoel te behalen