gezond barbecueën: zo pak je het aan

Het begint ein-de-lijk een beetje op zomer te lijken. En dus is het tijd voor barbecue! 85 procent van de Nederlanders maakt ten minste één barbecue per jaar mee. 13 procent doet ’t minstens tien keer per jaar. Mag het van jou wel iets gezonder? Hier kun je op letten.

Oké, nog wat cijfers eerst. Dat barbecueën niet langer seizoensgebonden is, weet jij al culi natuurlijk al lang. Zomer of winter, één op de drie barbecueërs steek ‘m het hele jaar aan. Barbecueën is een gezellige bezigheid, maar bacteriën, caloriebommen en verbrande randjes liggen op de loer. Met deze tips houd je barbecueën veilig en nog gezond ook.

1. Zet ‘m op gas of stroom

Liever een gas- of elektrische BBQ dan de klassieke houtskoolvariant. Daarmee heb je meer controle over de temperatuur en voorkom je dat je vlees of vis te rauw of juist verbrand is. Mocht je toch voor houtskool gaan, gebruik dan geen aanmaakvloeistof of witte blokjes. Die geven je gerechten een chemische smaak. Kies liever voor bruine blokjes of wokkels.

2. Weg met het zwart

Laat je BBQ-lekkernijen nooit zwart blakeren. Dat is namelijk ongezond vanwege de kankerverwekkende stoffen die ontstaan. Ook een donkerbruin korstje kun je beter vermijden. Onthoud: low en slow is the way to go!

3. Houd het koel

Bewaar rauw vlees en vis altijd in de koelkast tot je ze op de BBQ legt. Anders krijgen bacteriën vrij spel. Neem steeds kleine porties uit de koelkast, zo blijft alles lekker vers. Let ook op voor kruisbesmetting: houd rauw vlees gescheiden van groenten en salades.

4. Is een barbecue zonder vlees gezonder?

Steeds meer mensen leggen vegetarische vleesvervangers of groenten op de grill. Hartstikke gezond, want plantaardig eten helpt bijvoorbeeld hart- en vaatziekten voorkomen. Check wel even het zoutgehalte van kant-en-klare vleesvervangers. Liever zelf aan de slag? Rode bieten, pompoen, bloemkool, courgette en mais doen het fantastisch op de BBQ.

5. Is het slim om eten in aluminiumfolie te pakken?

Wil je verbranding voorkomen? Wikkel je vlees, vis of groenten dan in aluminiumfolie. Zo voorkom je dat vet op de hete kolen druppelt en er ongezonde rook vrijkomt. Perfect voor aardappelen of forel. Pas wel op met zout of zuur eten in folie, zoals zoute vis of ananas. Dat kan namelijk een reactie geven die nierklachten kan veroorzaken bij gevoelige mensen.

Kijk voor de overige tips voor gezond barbecueën bij Gezondheidsnet