garam masala: alles wat je wil weten over deze warme specerijenmix

garam masala: alles wat je wil weten over deze warme specerijenmix
UNSPLASH

Garam masala laat zich letterlijk vertalen als ‘warme specerijenmix’ (wat betekent dat het een verwarmend effect heeft op het lichaam), en is een van de vaste specerijenmixen die je in Indiase keukenkastjes treft.

De recepten en verhoudingen kunnen enorm verschillen, maar ze bevatten allemaal een grote hoeveelheid ‘warme’, vrij zoete specerijen, waarmee je moet denken aan de specerijen die je gebruikt in speculaas zoals kruidnagel, kaneel en nootmuskaat.

Sommigen bevatten koriander- en komijnzaad, maar de puurste garam masala’s bestaan enkel uit aromatische specerijen, die een heerlijke intense smaak aan een gerecht toevoegen.

Warme specerijenmix – de Ayurvedische betekenis

Misschien vraag je je af waarom deze specerijenmix ‘garam’ heet, of ‘warm’. Dat verwijst naar het effect wat de specerijen op het lichaam hebben. In de Indiase gezondheidsfilosofie Ayurveda (een soort elementenleer), wordt garam masala voorgeschreven vanwege de verwarmende eigenschappen. Het zou de spijsvertering een boost geven en het metabolisme verhogen.

Het wordt vooral aanbevolen bij mensen die last hebben van een ‘koude’ of trage spijsvertering (Kapha-dominantie, verbonden aan het element aarde en water) en het kan helpen bij het balanceren van Vata-klachten (mensen met veel lucht en ether in hun systeem, denk aan een opgezwollen buik vanwege darmklachten). Terwijl zogenaamde Pitta-types (vuur en water) beter maat kunnen houden, omdat garam masala kan leiden tot overmatige hitte in het lichaam.

Welke specerijen kom je tegen in garam masala?

Zoals gezegd verschilt het recept voor de mix per huishouden. Vergelijken we een aantal recepten dan zien we bijna altijd de volgende specerijen:

• Kardemom
• Zwarte peper
• Kaneel
• Kardemom
• Nootmuskaat
• Kruidnagel

En soms ook: steranijs, zwarte kardemom, foelie, laurier, en dus korianderzaad, komijnzaad en venkelzaad.

Wat is het verschil tussen garam masala en kerrie?

Zowel garam masala als kerrie worden gebruikt om gerechten een warme smaak te geven, maar het grootste verschil tussen deze twee specerijenmixen ligt in hun basisingrediënten. Kerrie is gebaseerd op de aardse tonen van gemalen kurkuma en fenegriek en krijgt zijn pittigheid van gemalen mosterd en chilipoeder of paprikapoeder, terwijl garam masala is opgebouwd uit mildere, verwarmende specerijen zoals kaneel, kardemom en kruidnagel. Als een garam masala pittig is dan komt dat door de zwarte peper.

Hoe gebruik je garam masala?

Deze specerijenmix is echt een finishing touch, iets wat je op het einde toevoegt om de smaak net toch een beetje op te halen. Je komt hem tegen in gerechten als biryani, curry’s zoals tikka masala of matar paneer, of om de smaak van een dal te versterken.

Sommige koks kiezen ervoor het twee keer toe te voegen: eenmaal tijdens het koken tijdens het fruiten van de gember en knoflook en andere specerijen en nogmaals aan het einde, net voordat je de pan van het vuur haalt. Het wordt ook gebruikt als smaakmaker in pickles (achar), chutneys, in beslag en marinades, en yoghurtrecepten zoals raita.

Zelf maken doe je zo

Wij grijpen graag terug op het garam masala recept van de queen of Indian cooking: Madhur Jaffrey. Zet de volgende specerijen klaar:

  • 2 Ceylon-kaneelstokjes (elk 5 cm), in stukjes gebroken of 1 el gemalen (cassia)kaneel
  • ⅓ hele nootmuskaat, in stukken geslagen in een hoge vijzel
  • 1 el groene kardemomzaadjes (gebruik je peulen, plet ze dan in een vijzel en verwijder de groene schillen)
  • 1 tl zwarte komijn (dit is een wilde komijn die voornamelijk in India en Afghanistan wordt verbouwd. Je kunt hem vervangen door reguliere komijn of nigellazaadjes)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl kruidnagels

Rooster alle specerijen in een kleine pan met dikke bodem tot ze geurig beginnen te ruiken. Laat afkoelen en doe de specerijen in een schone elektrische koffie- of specerijenmolen. Pulseer eerst kort en maal daarna tot een fijn poeder. Doe het poeder in een luchtdichte pot en schrijf de datum en naam erop. Gebruik het liefst binnen een maand, uiterlijk 6 maanden.

Recepten met garam masala

ultra-crispy gebakken vis met zeekraalremoulade
Snijd de vis in stukjes voor extra veel crunchy buitenkant en dip maar in de remoulade met fris-knapperige zeekraal!
naar recept
kipcurry
Een Indiase curry hoeft geen rijk, log stoofgerecht te zijn. Reis je naar het Zuiden en naar Sri Lanka dan kom je lichtere varianten tegen met frisse tamarinde, tomaten en geurige kerrieblaadjes. Deze curry leunt op die zuidelijke stijl, waarbij de de kip is gegaard in een dunne, maar supersmaakvolle saus.
naar recept
gevulde uien op z’n Indiaas
Breng de authentieke smaken van India naar je keuken met deze pittige gevulde uien! Een heerlijk gerecht boordevol kruidige vulling, perfect voor wie houdt van een beetje extra pit aan tafel.
naar recept
gevulde uien op z'n Indonesisch
butter paneer uit de oven van Meera Sodha
Meera: 'Ik moet de ongemakkelijke waarheid vertellen dat ik geen boter in dit recept gebruik, maar room. Als je erg aan traditie bent gehecht (en geen afvallige bent zoals ik), kun je er op het laatst een flinke klont van aan toevoegen. Kasoori methi is gedroogd fenegriekblad, dat verkrijgbaar is bij (Aziatische)supermarkten of online.
naar recept
kruidige wortel-linzensoep
Garam masala, biryani-specerijen, madrascurrypoeder, saffraan, gember, chili… Ga voor vega én Indiaas en zet de krachtige smaken van India in. Verslavend lekker, deze kruidige wortel-linzensoep met verwarmende Indiase specerijen. 
naar recept
linzensoep-delicious
Kip tikka masala
Deze kip tikka masala vraagt weinig werk en alleen tijd om 'm zacht te laten stoven. Met specerijen en kruiden transformeer je kip in verrukkelijke stoofpotten. Wacht niet langer en ga direct aan de slag.
naar recept
kip tikka masala
ovenfriet met garam masala
Dit specerijenmengsel met onder andere kaneel en kardemom komt vooral voor in de Indiase keuken, maar wij maken er spicy friet met garam masala van! Zin in meer friet? Maak dan deze pastinaakfriet met biefstuk.
naar recept
verschillende soorten friet
thee en garam masala gerookte zalm
Thee is een fantastische ingrediënt om als ‘rookmot’ te gebruiken samen met rijst. De smaak van de thee komt subtiel terug in deze gerookte zalm.
naar recept
gerookte-zalm-delicious

Lees ook: alles over foelie