dit wil de code op je ei zeggen

Wil je echt weten hoe biologisch, vrije uitloop of gescharreld je ei is, dan kijk je naar de code die op ieder ei staat. Deze wettelijk verplichte code geeft aan hoe een kip heeft geleefd.

Door naar deze code te kijken, krijg je vaak een beter beeld van de leefomstandigheden van de kip dan de verpakking te lezen.

Eicode

Een voorbeeld van een eicode is: 2-NL-4387301. Zie de afbeelding hieronder. In dit geval geeft de 2 aan hoe de kip heeft geleefd. In totaal zijn er vier cijfers mogelijk: 0, 1, 2 of 3.

0 = biologische ei
1 = vrije-uitloopei of grasei
2 = scharrelei of rondeel
3 = koloniehuisvesting

De cijfers 0, 1 en 2 geven ook het dierenwelzijn van de kippen aan. Nummer 3 kom je niet snel tegen in de Nederlandse supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland.

0 = biologisch ei

0 betekent dat het een biologisch ei is en voldoet aan de standaarden van biologische landbouw. Deze kippen krijgen biologisch voer, kunnen naar buiten en hebben meer ruimte dan de andere soorten. Van deze kippen worden de snavels niet gekapt en ze krijgen over het algemeen minder antibiotica.

1 = vrije-uitloopeieren en graseieren

Vrije-uitloopeieren en graseieren komen van kippen die naar buiten kunnen en krijgen code 1. Per kip moet er buiten 4m² ruimte beschikbaar zijn. Bij deze kippen wordt een klein gedeelte van de snavel geslepen of gebrand. Kippen die graseieren hebben gelegd, krijgen alleen plantaardig voer.

2 = scharrel, scharrel+ en Rondeel eieren

Eieren met code 2 zijn op te delen in drie typen: scharrel, scharrel+ en Rondeel. Deze zijn te herkennen aan de naam of een keurmerk op de verpakking. Scharrelkippen lopen vrij rond in schuren met strooisel op de grond. Ze kunnen niet naar buiten. Bij deze kippen wordt een klein stukje van de snavel gebrand of geslepen. De scharrel+-kippen kunnen wel naar buiten, maar overdekt.

3 = Rondeeleieren

Tot slot de Rondeeleieren. Die voldoen aan veel eisen waaraan ook biologische eieren voldoen. Ze krijgen alleen geen biologisch voer en hebben minder ruimte dan de biologische kip. Wel mogen ze naar buiten en hun snavel wordt niet gekapt.

Land van herkomst

Het tweede gedeelte van de code staat voor het land van herkomst. In het geval van deze code dus NL. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht. 

Van welk bedrijf komen de eieren?

De laatste cijfers van de code verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Hierdoor is het mogelijk ze te traceren, mocht er iets mis blijken te zijn met de eieren.

Bron: Gezondheidsnet.nl

Lees ook: alles over eieren: van perfect pocheren tot easy splitsen

eieren code eicode pasen 2023 paasrecepten paasvlechtbrood met zalm en ei