Op een doosje eieren staat een THT-datum, maar na die datum hoeft een ei nog helemaal niet bedorven te zijn. Hoe controleer je of je ei nog goed is, zonder het te breken? We vertellen het je in dit artikel.
Tip: bewaar je eieren in de koelkast, daar blijven ze het langst vers. Bewaar ze in het kartonnen doosje, dan drogen ze minder snel uit. Let er wel op dat de eieren niet in de buurt liggen van bijvoorbeeld vis of knoflook. Je ei kan namelijk de geur overnemen dankzij de poreuze schaal.
Lees ook: dingen die de meeste mensen niet weten over eieren
Hoe lang is een ei houdbaar? THT-datum
Eieren zijn minimaal vier weken houdbaar nadat ze gelegd zijn. De THT-datum op de verpakking geeft aan dat de producent de kwaliteit garandeert tot deze datum. Na deze datum zijn de eieren niet per se ineens bedorven.
Controleren of hij nog vers is: drijven of zinken
Wil je snel controleren of een ei nog goed is, zonder het te breken? Gebruik dan deze truc. Leg het rauwe ei voorzichtig in een groot glas (of een kom) met water. Blijft het ei op zijn kant op de bodem liggen, dan is het kakelvers. Blijft het ei op de bodem drijven, maar staat het rechtop, dan is je ei wat ouder maar nog wel eetbaar. Drijft je ei naar het oppervlak? Dan is het niet meer goed.
Bekijk ook de illustratie van Gezondheidsnet voor meer duidelijkheid!