droge worst bewaren – hoe én hoelang bewaar je ‘m?

Droge worst mag niet ontbreken op de borrelplank. Of je nu een fan bent van chorizo, salami, of met kruiden doordrenkte worstjes, één ding is zeker: het bewaren van deze borrelfavoriet vraagt om wat liefde, aandacht én kennis. Want hoe zorg je dat je worst niet té droog wordt? Dit zijn onze beste tips.

Inspiratie voor de beste borrel: borrelplank met rauwe ham, droge worst én kaas

Keep it cool, maar niet té cool

Droge worst kun je het beste bewaren met een koele temperatuur. Om ‘m echt vers te houden kun je hem daarom goed bewaren in de koelkast. Maar bewaar ‘m zeker niet in de vriezer. Dat tast namelijk de textuur en de smaak aan. Het best is daarom een temperatuur tussen de 4 en 10 graden.

Ongesneden worst kun je trouwens ook prima bewaren buiten de koelkast, maar let dan wel op dat je ‘ie niet in de volle zon hangt.

Pas wel goed op: droge worst is als een spons en absorbeert gemakkelijk andere aroma’s. Bewaar ‘m daarom niet naast een blauw kaasje of ander sterk ruikend product in je koelkast. Niemand wil een droge worst die smaakt naar de rest van de koelkast.

Laat je droge worst ademen

Je kunt de worst het best bewaren in de originele verpakking of anders in ademend papier. Vermijd plasticfolie. Daardoor kan de worst namelijk vocht vast gaan houden en heb je meer kans op schimmels.

Het allerbest is het om je droge worst op te hangen. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar zo zorg je er ook voor dat er luchtcirculatie is en de worst beter bewaard blijft.

Hang ‘m (als je dat hebt) in je koelkast bijvoorbeeld aan een plank of wijnhouder of bewaar je ongesneden droge worst hangend op een droge, koele plek in je keuken.

Hoe ouder hoe meer smaak?

Net als bij goede wijn, worden ook sommige worsten beter met de tijd. Daarom kan het extra lekker zijn ze juist even te bewaren voor je ‘m aansnijdt voor de borrel. Je wachten wordt dan beloond met een intensere smaak en een goede textuur.

Klaar met wachten of nú zin in droge worst? Zorg er dan in ieder geval voor dat je je worst pas op het allerlaatste moment snijdt. Zodra de worst in plakjes is gesneden, nemen de aroma’s en smaken namelijk sneller af.

Droge worst
Foto: Edi Libendinsky via Unsplash