Laaghangende voorjaarszon, vrolijke tulpen op tafel, fijn gezelschap en lekker eten: zo vier je het liefst Pasen. Een uitgebreide paaslunch is de perfecte gelegenheid om samen te komen en te genieten van goed gezelschap en heerlijk eten – zónder al te veel gedoe en stress.
Met een beetje planning en de juiste tips zorg je voor een ontspannen én feestelijke sfeer, waarbij jij als gastheer of gastvrouw net zo relaxed aan tafel zit als je gasten. Hier lees je hoe je dat aanpakt.
Voorbereiding is het halve werk
Een goede Pasen lunch begint ruim voordat je gasten arriveren. Voorbereiding is key: stel van tevoren een eenvoudig menu samen en maak een planning. Doe boodschappen op tijd: zodat je op de paasochtend niet meer naar de supermarkt hoeft. Veel gerechten kun je al een dag van tevoren bereiden. Denk aan cakes of taarten die moeten opstijven, sauzen die lekkerder worden als ze een nachtje staan, of een quiche die je later alleen nog hoeft op te warmen.
Ook praktische taken kun je vooruit doen: dek de tafel alvast de avond van tevoren en zet servies, glazen en bestek klaar. Met zo’n voorsprong hoef je op de dag zelf alleen nog de laatste hand te leggen aan de gerechten, en kun je de rest van de tijd onbezorgd meegenieten.
Creëer een sfeervolle paastafel
Voor de feestelijke paassfeer is de aankleding bijna net zo belangrijk als het eten. Met een paar eenvoudige stylingtips tover je de tafel om tot een vrolijk paastafereel. Begin met een mooi tafelkleed of placemats in zachte lentetinten (denk aan pastelgeel, lichtgroen of poederroze) voor de basis.
Voeg vervolgens wat fris voorjaarsgroen toe: een vaas met tulpen, narcissen of wilde bloesemtakken brengt direct leven in de brouwerij. Gebruik je mooiste servies en linnen servetten om het geheel af te maken. Een leuk boter lammetje en een mooie kan water met munt en citroen
Lunchen met Pasen: maak zowel iets zoets als hartigs
Een goudbruin gebakken quiche is een ideaal hartig gerecht voor de paaslunch: je kunt ‘m van tevoren bereiden en hij smaakt zowel warm als op kamertemperatuur heerlijk.
Variatie is het toverwoord voor een geslaagde Pasen lunch. Zorg dat er voor ieder wat wils op tafel staat: zoet én hartig, fris én warm. Combineer bijvoorbeeld lichte gerechten met iets vullends, en balans koude elementen met warme. Begin je lunch met iets fris zoals een salade met knapperige lentegroenten, een schaal fruit of een koel gerechtje als gerookte zalm met citroen.
Zet ook iets warms op tafel: een huisgemaakte soep van groene asperges of een hartige quiche zoals hierboven is perfect om dat behaaglijke gevoel te geven. Dergelijke gerechten kun je vaak makkelijk opwarmen vlak voor het serveren, zodat iedereen kan genieten van een warme hap.
Vergeet de zoete afsluiters niet, zelfs bij een Pasen lunch. Dit is het uitgelezen moment om uit te pakken met homemade lekkers. Denk aan een eenvoudig zoet baksel dat je vooraf kunt maken:
Of ben je meer van de hartige wafels?
Zo’n zoete traktatie serveer je halverwege of na de Pasen lunch, eventueel samen met koffie of thee, als feestelijk dessert. Ook leuk: zet een schaal met chocolade-eitjes of bonbons op tafel om tussendoor van te snoepen.
Door zowel hartige gerechtjes als zoete hapjes aan te bieden, creëer je een rijkgevulde tafel waar iedere gast iets van zijn gading vindt.
Meer paasinspiratie
Ben je na deze tips op zoek naar nog meer ideeën? Wij hebben een speciale pagina ingericht waar alle paasrecepten, menu’s en artikelen gezellig bij elkaar staan. Hier vind je volop inspiratie voor paasontbijt, -brunch, Pasen lunch én diner – van klassieke gerechten tot trendy lentehapjes.
Wil je je kook- of bakkunsten verder aanscherpen? Kijk dan eens bij de delicious.academy, de online kookschool van delicious.magazine. Hier volg je in je eigen tempo leuke cursussen en masterclasses, bijvoorbeeld een bakcursus van Rutger Bakt (bekend van Heel Holland Bakt) om de heerlijkste paasgebakjes te leren maken. Met al deze tips en bronnen binnen handbereik wordt jouw paaslunch gegarandeerd een succes. Geniet ervan!