Een grote dampende pan stamppot op tafel, gegarandeerd succes. Maar niemand verwacht de groente als late night snack. Boerenkool is van alle markten thuis. Stamp het, bak het, masseer het; wij vertellen je hoe!
De oorsprong van deze vaderlandse klassieker ligt in het Midden-Oosten en inmiddels is deze kroesbladige kool ondenkbaar in onze winterse gerechten. Toch heeft de boerenkool door zijn krokante textuur niet bij iedereen de beste reputatie. Dan heb je de boerenkool nog nooit gemasseerd! Dat hoor je goed. Net zoals mensen, houdt de boerenkool van een dagje wellness. Zo blijkt het goed te zijn om boerenkool te masseren, voordat je het in de pan legt. Het is extra werk, maar als je de boerenkool een beetje ontspanning gunt, zal je versteld staan van de verbeterde smaak en textuur.
Om te beginnen heb je een aantal ingrediënten nodig om het maximale uit de behandeling te halen. Bij een massage hoort massageolie, zo ook voor de boerenkool. Hiervoor heb je olijfolie en zout nodig. Snijd de bladeren van de stam af en doe deze in een kom. Voeg een goede scheut olijfolie en een snufje zeezout toe. Masseer hiermee de boerenkool enkele minuten. Nu horen we jullie denken: “Hoe masseer ik een boerenkool?” De oplossing is gelukkig simpel, namelijk net zoals je deeg zou kneden. Je breekt hierdoor de grove vezels in de kool, wat de harde textuur en smaak van de groente ten goede komt. De boerenkool is nu een stuk zachter van smaak. Verwerk de groente in een recept en je kan aan tafel! Nog een beetje inspiratie nodig? Lees dan verder.
Boerenkool heeft meer in zijn mars dan de oer-Hollandse stamppot. Van een boerenkool-pannenkoek tot boerenkool-popcorn; hier zijn onze favorieten recepten met boerenkool in de hoofdrol:
quadroni met burrata en boerenkoolpesto
powershake met groente en fruit
risotto met boerenkool, taleggio en citroenpangrattato
boerenkoolsoep met raasdonders
chili-limoenpopcorn met boerenkool & kokos-kaneelpopcorn
pannenkoeken met boerenkool en nagelkaas
Beeld: iStock. Bronnen: kookfans.nl, mergenmetz.nl