Start van het wildseizoen

Start van het wildseizoen

Het traditionele wildseizoen duurt van 15 oktober tot het eind van het jaar: in die periode is de jacht op veel Nederlandse wildsoorten toegestaan. In ‘wild’ wild proef je de pure, karakteristieke smaak. Hoewel gefokt wild net als hun wilde soortgenoten ook volop de ruimte hebben – vaak wordt de natuurlijke leefomgeving nagebootst -, leven ze binnen een afrastering. Het vlees van gekweekt wild heeft een subtielere, minder uitgesproken smaak.

Wild aan tafel doet het altijd goed: feestelijk en smaakvol, en is bovendien eenvoudig te bereiden. Vaak is wild ook nog ‘ns minstens zo snel als andere vleessoorten: een hertenbiefstukje of wild zwijnkoteletje heeft niet langer dan een paar minuten per kant nodig, net als hazenrugfilet en het malse vlees van de eenden- of ganzenborst trouwens. De tijd van dagen marineren is in ieder geval voorbij, dat deden onze grootouders, bij gebrek aan een koelkast. Marineren geeft tegenwoordig vooral een smaakaccent.

Bakken, grillen, braden, roosteren, stoven, stomen. Wild is geschikt voor alle bereidingswijzen. Ook heel fijn: wild combineert met tal van smaken. Met noten en paddenstoelen. Met fluweelzachte aardappelpuree en beetgare pasta. Met knapperig geroosterde wintergroenten, frisse bladsalades, volzoete knolselderij- en romige pastinaakpuree. Met friszoete cranberrycompôte, oma’s appelmoes met een blaadje laurier en gestoofde vijgen. Geef er een subtiele rode wijnsaus bij of juist een stevige, pittige kaassaus. Hollands, Mediterraan, Oosters. Wat te denken van papardelle met wildragout of fazant met spek, walnoten en pruimen. Kijk voor nog meer wildrecepten in de delicious. receptenzoeker.

Alle ins & outs over wild vind je op www.wildplaza.com: van de Nederlandse, Vlaamse en Waalse wildkalenders tot informatie over alle wildsoorten, de buitenlandse benamingen voor wild, wildrecepten, voedingswaarden en wild &wijn.