Een tijd lang was het uit de gratie, maar zo langzamerhand staat varkensvlees weer (overal) op de kaart. Varkensvlees is enorm veelzijdig: het leent zich voor fast en slow cooking. Goed (biologisch) scharrelvarkenvlees is mooi dieproze tot bijna rood en en heeft van zichzelf ongelofelijk veel smaak.
Het bleke varkensvlees wat nu vaak te koop is, smaakt naar niets, is slap en bevat veel water. Het krimpt in de pan als je het bakt en je moet het veel smaak geven met een kruidenmix.
Gelukkig gaan steeds meer Nederlandse varkenshouders de biologische kant op: ze gebruiken weinig of geen antibiotica, geven kwaliteitsvoer en laten hun varkens lekker scharrelen en wroeten in de modder. Of ze kiezen voor het fokken van bijzondere rassen met een betere, meer verfijnde smaak. Het Livar-varken is z0’n speciaal ‘smaakvarken’, maar ook het Beemstervarken, Baambrugse varken en een Engels ras, de ‘Duke of Berkshire’ staan steeds vaker op de menukaart.
Maar uiteindelijk draait het bij lekker varkensvlees om maar één ding: hoe meer ruimte een varken heeft, en hoe beter de kwaliteit van zijn voedsel, hoe lekkerder hij smaakt!
Superdieet Alles wat een varken eet, proef je terug in het varkensvlees. Een dieet van granen zaden en pitten levert stevig smakelijk rozerood vlees op.
Lekker scharrelen Hoe meer ruimte een varken heeft, en hoe beter de kwaliteit van zijn voedsel, hoe lekkerder het vlees smaakt.
Smaak Varkensvlees is net een culinaire spons: het neemt ongelofelijk veel smaak op. Ideaal om te marineren met aromatische kruiden.
Italiaans Rozemarijn, salie en laurier zijn een topcombinatie met de pure smaak van varkensvlees. Maar ook in de aromatische kruidige Vietnamese keuken speelt varkensvlees een grote smaakvolle rol.
Rosé De tijd van doorgebakken karbonades is voorbij: varkensvlees is heerlijk rosé. Ideaal voor op de grillplaat of de barbecue!
Slow Net als lams- en rundvlees houdt varkensvlees ook van ‘slow’: urenlang op laag vuur stoven, levert zalig zacht vlees op. Als je echt wilt freaken met diervriendelijk varkensvlees, koop dan eens wangetjes bij de slager en konfijt die door ze op heel laag vuur te garen in ganzenvet.
M.m.v. Eric van Veluwen, ericvanveluwen.nl