Alles over bieten: van kweken & bewaren tot klaarmaken

Het oog wil natuurlijk ook wat en bieten zien er van binnen prachtig uit! Maar hoe kweek je bieten eigenlijk en hoe bewaar je ze? Wij helpen een handje met deze bietenweetjes. 

Aan de slag met bieten? Probeer deze bietensalade met haring eens.

Kweek ze zelf 

Heb je redelijk vruchtbare tuingrond? Zaai verschillende kleuren biet en je zult versteld staan. Niets lekkerder dan bietjes uit eigen tuin. Zaad voor verschillende soorten bietjes o.m. bij Vreeken’s Zaden, de Bolster en De Nieuwe Tuin (België).

Kies je ras 

De meeste bietenrassen zijn diep wijnrood vanbuiten en donkerrood vanbinnen. Kies stevige bietjes die relatief zwaar aanvoelen; zit er loof aan, dan moet dat er fris en groen uitzien.

Bewaar droog & koel 

Spoel of veeg de bietjes af, laat ze goed drogen en leg ze in papier in de groentela van de koelkast. Zo kun je de bieten 2 weken bewaren. Het loof is korter houdbaar; je kunt het stomen of roerbakken. Lekker bij de pasta!

vegetarische curry - delicious

vegetarische curry met pompoen en bieten

In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.

>> naar recept

Kook & stoom 

Laat bij verse jonge bieten 5 cm loof zitten. Als je het loof er helemaal af snijdt en de bieten zo kookt, loopt heel veel van het rode vocht in het water en raken de bieten veel smaak en voedingsstoffen kwijt. Stomen is de beste manier om zoveel mogelijk smaak- en voedingsstoffen te behouden. Grote, verse bieten gaar je in ± 30-35 min. Zitten er aan een bos verschillende grootte bietjes, gaar dan eerst de grootste en voeg de kleinere daarna toe.

Pellen 

Trek keukenhandschoenen aan als je geen rode vinger wilt krijgen.

Extra mooi

Bij groentewinkels, op de boerenmarkt en bij landwinkels vind je ook goudgele burpies golden, rood-witte chioggia en soms ook witte bieten. Deze anders gekleurde bietjes behouden hun kleur minder goed tijdens het koken, vooral de mooie ringen van de chioggia verdwijnen deels.

gepofte bietjes, rode ui en walnoten

Bietjes en rode uien worden heerlijk zoet als je ze zacht poft in de oven. Het aardse gaat samen met kappertjes, crème fraîche en waterkers… en een glaasje rode wijn!
Nog zeven verrassende gerechten met bietjes.

>> naar recept

Rauw

Stevige, verse bietjes zijn rauw ook lekker. Geraspt door een salade met andere groenten, maar ook door gekookte granen of rijst. Snijd plakjes altijd flinterdun op een mandoline!

Intens van kleur 

Rasp gekookte bieten fijn en duw het vocht er door een kaasdoek uit en vang op. Dit geconcentreerde rozerode bietensap kun je door je zelfgemaakte pasta of gnocchi doen voor een mooie roze kleur, daar kun je pasta of rijst een dieproze kleur mee geven.

Tekst: Trudelies Schouten

bieten