Kaffir limoen of jeruk purut is een kleine, knobbelige citrusvrucht met een friszure, aromatische smaak. Ook het blad, daun jeruk purut, geeft een heerlijk geur en smaak. Verse kaffir limoen en -blaadjes koop je bij de meeste toko’s (koelvak) en Aziatische supermarkten. De blaadjes (daun jeruk purut) zijn diepgevroren ook verkrijgbaar bij de toko en gedroogd zelfs bij sommige supermarkten. Vervang eventueel door limoen en de blaadjes door de geraspte schil van limoen.
Kaffirlimoenblad: zie bij kaffir limoen.
Kailan of Chinese broccoli is een Chinese groente, bij sommige toko’s en Chinese winkels verkrijgbaar. Vervang evt. door broccoli of bimi.
Kangkung is het Indisch-Nederlandse woord voor waterspinazie. Je kunt de bladeren en bladstelen net als spinazie eten of rauw aan salades toevoegen. De jonge bladeren zijn het lekkerste, harde stelen en ouder blad kan bitter smaken. De smaak doet aan paksoi denken. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten en je koopt het in toko’s.
Kapucijners (of raasdonders of grauwe erwten) zijn peulvruchten (de Texelse bijnaam is ‘grauwe gans’). Net vers geoogst zijn ze op hun zoetst. Verse kapucijners zijn te koop in het seizoen (eind lente, begin zomer) bij groentewinkels en goed gesorteerde supermarkten. Ingemaakt in pot of blik worden verse kapucijners ook wel velderwtjes genoemd (te koop bij de supermarkt). Gedroogde kapucijners moeten eerst zeker 4-10 uur geweekt worden, afhankelijk van hoe oud ze zijn en daarna nog eens 1-2 uur gekookt worden voor ze gaar zijn. Als je het velletje van de gedroogde kapucijners of grauwe erwten haalt, vallen de gepelde erwten elk in 2 helften: spliterwten. De kooktijd hiervan is 45 min.-1 uur.
Kardemom haal je uit de groene, gedroogde kardemompeulen, te koop bij toko’s, oosterse supermarkten, de natuurwinkel en delicatessenzaken. De smaak komt beter vrij als je ze eerst kneust of in de vijzel fijnwrijft. Kun je geen kardamom krijgen dan is kardemompoeder een goed alternatief.
Karamelcrème (crema de leche, dulce de leche) kun je heel makkelijk zelf maken van een blikje gezoete gecondenseerde melk, verkrijgbaar bij toko’s en sommige supermarkten. Zet het afgesloten blikje in een hoge pan met zoveel kokend water dat het blikje echt goed onder water staat (zet een gewicht op het blikje, zodat het onder water blijft). Laat minimaal 3 uur heel zachtjes koken, vul indien nodig kokend water aan als er veel water verdampt. Laat het blikje geheel afkoelen voordat je het opent, het staat onder druk. De zoete melk verandert door het koken in een dikke karamelcrème. De karamel is in het afgesloten blik en koel bewaard nog zeker maanden houdbaar.
Karwijzaad of kummel is verkrijgbaar bij sommige supermarkten, toko’s of bij natuurwinkels. Kummel wordt in Duitsland veel in zuurkoolgerechten verwerkt, in de Hongaarse keuken in goulash en in de Nederlandse keuken veel gebruikt bij het inmaken van groente in zoetzuur.
Kastanjes (vers) kun je in ’t najaar bij sommige speciaalzaken, natuurwinkels of ruim gesorteerde groentewinkels kopen. Het hele jaar zijn gekookte of gestoomde kastanjes, in blik of gevacumeerd te koop bij sommige supermarkten, natuurwinkels en delicatessenzaken. Kerf verse kastanjes met een scherp mesje in en pof ze in de oven of op een grillplaat tot ze zacht en gaar zijn.
Kastanjepuree is, meestal in blik, te koop bij delicatessenzaken of online te bestellen.
Katsuobush is dun geschaafde gedroogde tonijn met een iets rokerige smaak. Te koop bij de aziatische supermarkt of online.
Kerrieblad (gedroogde) vind je bij de toko. Ze worden vaak gebruikt als garnering en smaakversterker bij curry’s. Ze zijn soms vers te koop bij oosterse speciaalzaken.
Kerriepoeder is een geurig specerijenmengsel van Indiase origine, dat veel voor curry’s wordt gebruikt. De pittigheid kan per land of streek verschillen. De kwaliteit en daarmee ook de prijs maakt alle verschil. Te koop bij toko’s, supermarkten, natuurwinkels en specerijenkramen op de markt.
Kervel is een anijsachtig kruid. Te koop bij ruim gesorteerde groentewinkels of kweek het zelf, het is bestand tegen een beetje vorst.
Kiemgroenten zijn de net ontkiemde zaden van groenten. De meest bekende is wel taugé, maar tegenwoordig is o.a. alfalfa en broccolikiemen of een mix van diverse zaden (vooral brassicasoorten) heel populair. De ontkiemde zaden zitten boordevol voedingsstoffen en zijn daarom heel populair bij mensen die gezond willen eten. Je kunt ze ook heel goed zelf kweken. Laat je ze iets langer staan, dan ontwikkelen ze ook hun eerste blaadjes en spreek je eigenlijk van cress- of kersgroenten (zie aldaar).
Kirsch of kirschwasser is het distillaat van het sap van zure kersen met pit en is, in tegenstelling tot kirschlikeur, niet zoet. Te koop bij slijterijen.
Kleurzout of slagerszout is gemengd met nitriet, dat houdt de kleur van het vlees mooi. Ook bij patés is het niet ongebruikelijk dat er iets van dit zout wordt gebruikt. Verkrijgbaar bij de meeste slagers.
Knettersuiker bevat koolstofdioxidegas dat onder hoge druk in de suiker is ingebracht. Als de suiker smelt in je mond komen de belletjes vrij en dat geeft het knetterende effect.
Kokosolie is te koop bij toko’s en de natuurwinkel. Vervang evt. door boter. Kokosolie kan heel hoog verhit worden zonder dat het verbrandt en heeft een heerlijke smaak. Het bevat voor 50% laurinezuur.
Koolraap smaakt ligt zoetig met een echte ‘raapsmaak’, net als bijv. koolrabi en raapstelen. Te koop bij ruimer gesorteerde supermarkten, groente- en natuurwinkels. Vervang eventueel door meiraapjes of koolrabi.
Korma currypasta is een Indiase currypasta, een milde currysaus met kokos erin. Korma betekent stoven. Te koop bij veel supermarkten en toko’s.
Koriander (verse) heeft delicate, aromatische blaadjes die licht naar citroenschil smaken. In Amerikaanse en Engelstalige recepten wordt het kruid cilantro genoemd. Voeg koriander op het laatste moment toe aan gekookte gerechten. Je kunt koriander ongeveer een week bewaren in de koelkast, in een glas water, afgedekt met een plastic zakje. Of koop een plantje. Verkrijgbaar bij supermarkten, groentewinkels, mediterrane winkels, natuurwinkel en toko’s.
Korianderwortel is te koop bij goed gesorteerde toko’s. Neem als alternatief verse korianderstelen zonder de blaadjes. Of gebruik peterseliewortel, te koop bij natuurwinkels.
Kousenband zijn hele lange, tropische sperziebonen, te koop bij toko’s, groentewinkels en supermarkten met oosterse groenten. Ook op veel markten kun je terecht voor kousenband. Vervang evt. door sperziebonen.
Krab (verse) is soms verkrijgbaar bij de viswinkel. Gebruik anders een goede kwaliteit krab uit blik, te koop bij de betere viswinkel. Een goedkoper alternatief zijn de surimisticks met krabsmaak, gemaakt van witvis.
Krachai behoort tot de gemberfamilie. Het heeft een aromatische, gemberachtige smaak en wordt in veel oosterse keukens gebruikt. Gebruik eventueel gewone verse gember. Verkrijgbaar bij de sommige toko’s.
Krootjes, een andere naam voor bietjes. Bij de meeste supermarkten en groentewinkels gekookt te koop. Vers vaak wat lastiger te vinden, kijk bij natuurwinkels en groentewinkels.
Kurkuma, kunyit of geelwortel is in poedervorm verkrijgbaar in de meeste supermarkten, toko’s en de natuurwinkel. Verse kurkuma is te koop bij de natuurwinkel en sommige toko’s.
Kwarteleitjes zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij goed gesorteerde supermarkten, veel kaasspeciaalzaken en poeliers.
Kweepeer zijn in het seizoen (najaar en winter) te koop bij natuurwinkels, op boerenmarkten en in goed gesorteerde (mediterrane) groentewinkels. Kies buiten het seizoen ietwat onrijpe – dus harde – stoofperen als alternatief.
Kweeperenpasta (membrillo in het Spaans) is verkrijgbaar bij mediterrane winkels en sommige delicatessenzaken. Je kunt het eventueel vervangen door bijvoorbeeld abrikozenjam die je inkookt tot deze dik is.