centrifugeren, blenden of slowjuicen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Sapfan? In ons feestnummer vind je recepten voor shots, smoothies en sap uit het boek Groene sapjes van Fern Green. Wanneer en hoe gebruik je een sapcentrifuge, blender of slowjuicer? Wij leggen de verschillen aan je uit.

Centrifugeren met de sapcentrifuge is de snelste manier om gezonde, groene groenten en fruit binnen te krijgen. De sapcentrifuge haalt met hoge snelheid het sap uit de vruchten en scheidt zo het sap van de vezels, die als pulp in het reservoir achterblijven. Dat is mooi, want vezels vertragen de opname van de voedingsstoffen, die dan slechts langzaam in het systeem vrijkomen. Slowjuicers daarentegen onttrekken het sap veel langzamer aan de vruchten, waardoor het sap veel minder snel oxydeert en voor gebruik langer goed blijft in de koelkast.

Met een blender maak je smoothies, soepen en sauzen. De blender maakt het pulp van groente en fruit fijn, waardoor je een dikkige vloeistof krijgt. Smoothies bevatten dus nog wél de vezels uit fruit en groenten. Dat heeft een voordeel: vezels reinigen de spijsverteringsorganen en zo is het lichaam beter in staat afvalstoffen af te voeren. Drink smoothies langzaam, om een opgeblazen gevoel te voorkomen. Of voeg water toe om ze beter verteerbaar te maken. Investeer in een blender met een vermogen van 1000 watt, een hoge snelheid en voldoende scherpe snijbladen, zo krijg je smeuïge smoothies die makkelijk te drinken zijn. Begin als je een smoothie gaat maken met een lage snelheid en voer die langzaam op, zo worden alle ingrediënten goed gemengd.

 

sapjes