Gebakken peer met bockbier, amandelen en geitenkaas

Gebakken peer met bockbier, amandelen en geitenkaas

Bockbier is elk jaar vanaf het begin van de herfst tijdelijk verkrijgbaar. Het is een typisch Nederlandse biertraditie die terug gaat naar de tijd dat er uitsluitend van september tot mei bier gebrouwen kon worden. Vanaf september, want dan pas is de nieuwe oogst hop en gerst beschikbaar. Bovendien waren toen – eeuwenlang werd er gebrouwen in huiselijke sfeer – alle handen in de zomer hard nodig op het land. Met alle technologische ontwikkelingen maken de Nederlandse brouwers tegenwoordig het hele jaar bier van hoge kwaliteit. Wat gebleven is, is de traditie om de komst van de herfst te vieren met een bijzonder bier.
Het speciaalbier met zijn warme, robijnrode tint en zoete karamelaccent is bovendien heel geschikt voor trendy gerechten uit de hartverwarmde herfstkeuken: soepen, stoofpotten en jus maar ook dressings en nagerechten. Welkom heerlijke herfst!

Gebakken peer met bockbiergelei, amandelen en geitenkaas, voor 4 personen:

1 citroen
2 flesjes bockbier à 33 cl
250 g geleisuiker
1 steranijs
2 kruidnagels
2 kardemomnootjes
4 stevige handperen
1 el roomboter
50 g jonge geitenkaas
12 geroosterde amandelen

Boen voor de bockbiergelei de citroen schoon en trek lange zestes van de schil. Pers de citroen vervolgens uit. Giet het bockbier in een steelpannetje en voeg de geleisuiker, de steranijs, de kruidnagels en de kardemomnootjes toe. Laat het geheel op laag vuur ongeveer 30 minuten trekken en inkoken tot geleidikte. Laat de gelei afkoelen en bewaar hem tot gebruik in de koeling.
Schil de peren, verwijder de pitjes en snijd ze in stevige partjes. Bak deze langzaam in de roomboter tot ze mooi bruin zijn. Verdeel de peerpartjes over de borden (gebruik als alternatief leuke pannetjes). en decoreer ze met enkele stukjes geitenkaas en een paar amandelen. Schep de bockbiergelei rondom de peerpartjes en druppel er ook een beetje over. Serveer met een glas heerlijk gekoeld bockbier.