Hollandaisesaus is een van de klassieke Franse botersauzen. Het is zalig bij gepocheerde eitjes, asperges en zalm, en nog bij heel veel meer andere gerechten. Zelf hollandaisesaus maken? In dit artikel lees je hoe.
Liever mayonaise maken? Hier lees je hoe.
Hoe maak je hollandaisesaus?
Hollandaise is de saus der sauzen en het broertje van béarnaisesaus. Waarom klinkt deze klassieke Franse saus dan zo Nederlands? In de 17de eeuw was er in Frankrijk een flink tekort aan boter.
In Nederland – dat floreerde tijdens de Gouden Eeuw – was er juist boter in overvloed. En handelaren als wij zijn, exporteerden we ook toen volop boter naar de ons omringende landen. Deze saus op basis van boter werd dus gemaakt met Hollandse boter, vandaar de naam sauce hollandaise!
Basisrecept voor hollandaisesaus
Zelf hollandaisesaus maken is echt niet zo moeilijk, zo lang je weet waar je op moet letten. Je gaart namelijk ei in warme boter en dat kan voor klontjes zorgen. Hitte is hierbij het sleutelwoord, want zodra de pan te heet wordt kan het misgaan.
Door de saus au bain-marie te maken voorkom je dat de pan directe hitte krijgt en wordt de kans op klontjes kleiner. Ben je aan het roeren en heb je het idee dat de pan toch te heet wordt? Haal de pan of kom van de warmtebron af en klop goed door in de lucht of op het aanrecht.
Bekijk ook de video: easy hollandaisesaus maken
TEKST REDACTIE DELICIOUS.