handig overzicht: alle soorten azijn op een rijtje

Azijn werkt als conserveermiddel, geeft ingrediënten een andere textuur door de inwerking van zuren, werkt door verandering van het zuurgehalte stimulerend voor gist en bakpoeder én het neemt smaak op. Dit zijn de populairste soorten azijn!

Voeg kruiden of specerijen toe om je eigen azijn smaak te geven. De complexe smaak van azijn komt door een ‘zuurtje’ naast zoet, zout, bitter en umami.

Soorten azijn: Rijstazijn

Rijstazijn heeft een milde smaak en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Gebruik rijstazijn als dressing in Aziatische salades, in sushirijst, in roerbakgerechten, dipsauzen en om groenten in te maken.

gepocheerde zalm met komkommersalade
Dit gerecht zet je binnen 20 minuten op tafel! De frisse komkommersalade past fantastisch bij de zachte smaak van de gepocheerde zalm. 
naar recept
gepocheerde zalm

Zwarte rijstazijn 

Gebruik zwarte rijstazijn in roerbakgerechten met sojasaus, stoof het mee in suddergerechten of maak er een dipsaus van. Zwarte rijstazijn is eventueel te vervangen door balsamico. Je koopt zwarte rijstazijn bij de toko.

rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus
Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers.
'Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.'
naar recept
spring rolls recept rijstrolletjes met garnalen

Witte wijnazijn

Perfect om vlees in te marineren en zacht te maken. En onmisbaar om groenten in in te maken. Ook fijn om je handen mee schoon te maken en geurtjes weg te halen.

witte gazpacho
Deze witte gazpacho maakt Yvette regelmatig: ‘Dit is een vast recept op mijn repertoire. Ik maak het steeds een beetje anders: soms met meer druiven, dan met meer komkommer of brood. Dit is het perfecte koelkast-opmaak-recept.’
naar recept
witte-gazpacho-delicious

Rode wijnazijn

Goed voor dressings en sauzen. Geeft een ferme kick. Ook een scheutje in de soep doet wonderen.

tarte tatin van rodekool met appel-tahinisaus
Als je kool langzaam in dikke plakken stooft, krijgt-ie een stevige bite, een vollere smaak en blijft toch sappig. Toch vlees erin? Bestrooi de tarte tatin met gebakken spekjes of serranoham.
Ook feestelijk vegan: rodekool steaks.
naar recept

Inmaakazijn

Inmaakazijn is neutrale azijn met 5% azijnzuur. Dat is iets hoger dan de meeste andere azijn. De hogere zuurgraad zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën niet kunnen groeien in potten ingemaakte producten. Inmaakazijn wordt meestal synthetisch gemaakt.

Appelazijn & appelciderazijn

Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn. Over appelazijn doen allerlei gezondheidsverhalen de ronde. Het zou onder andere de bloedsuikerspiegel verlagen. Hoe dan ook: lekker is het, voor dressings en groentesalades en in zelfgemaakte ketchup en bbq-saus.

salade van doperwten, paardenbloemblad & radijs
Met hun knalgele bloemen kun je er niet omheen, paardenbloemen zijn overal! Pluk de jonge blaadjes als je gek bent op bittere slasoorten zoals witlof, radicchio, of friseesla: dit is een zalig alternatief.
Tip: Versier de salade met gele paardenbloemblaadjes, die kun je ook gewoon eten!
naar recept
salade van doperwten, paardenbloemblad & radijs-crop

Sherry-azijn

Geeft diepte aan sauzen en stoofgerechten, ook lekker in desserts, ijs en saladedressings met notenolie. Lees meer over sherry-azijn!

peulvruchtensalade met manchego
Een frisse peulvruchtensalade met Spaanse manchego. Vullend, maar tegelijkertijd niet te zwaar. Kun je geen manchego vinden? Gebruik dan geitenkaas of oude brokkelkaas. 
naar recept
peulvruchtensalade met manchego | delicious

Balsamico-azijn

Hoe langer de azijn ligt, hoe mooier en intenser de smaak en hoe duurder de azijn.Geweldig voor fruit, geroosterde groenten, in (tomaten) soep, over rood vlees, met parmezaan, in marinades, over desserts, over ijs en ingekookt als siroop en in cocktails.

De lekkerste recepten met balsamico-azijn:

aardbeienjam met balsamico en chiazaad
Bekijk de zomer eens door een roze bril en serveer scones met jam, ijs en cheesecake in paarse, roze, rode of blauwtinten. Met zacht zoet klein fruit als aardbeien maak je zelf de állerlekkerste aardbeienjam.
Voor 2 potten à 250 ml.
naar recept
kersenjam aardbeienjam met balsamico en chia
bloemkoolpuree met rucola en venkel-balsamicospek
Janneke Philippi kookt simpel en snel en áltijd lekker. Deze keer winters comfortfood: bloemkoolpuree met speklapjes en aromatische venkelzaadjes.
naar recept
bloemkoolpuree met rucola en venkelbalsamicospek
balsamico-rode-ui risotto
Balsamico geeft een lekker zoet- zuur smaakaccent aan de risotto en de radicchio.
naar recept
balsamico-rode-ui risotto
gelakte balsamicozalm met rodewijn-rozemarijnsaus
Janneke Philippi weet wat we willen: feesteten zonder gedoe, zoals deze gelakte balsamicozalm met krieltjes en een kruidige rodewijnsaus. Of doe jezelf – en de kinderen – een groot plezier en zet een grote schaal met paddenstoelen-pappardelle op de kersttafel.
Haar hele menu staat in het kers(t)verse nummer van delicious. en bestel je hier.
Voorbereiden: Maak 1 dag van tevoren het citroenkruim voor de krieltjes en bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje. Bereid de saus voor tot en met het inkoken van de fond. Bewaar de saus afgedekt op een koele plek.
naar recept
Gelakte balsamicozalm

Productie & tekst: Merijn Tol. Fotografie: Ernie Enkelaar

azijn