aziatische favorieten van culinessa

Asian food = hot! Letterlijk én figuurlijk. Maar goed, dat had je vast al door toen je door ons oktobernummer bladerde. Wij kunnen niet genoeg krijgen van pittige, gefermenteerde en voor ons nog onbekende smaken. Vanessa Dawson van Culinessa heeft ook een oogje op de Aziatische keuken. Wij spraken haar over haar favoriete Asian delights. 

culinessaWelke Aziatische keukens zijn volgens jou het interessantst? Welke smaken vind jij lekker? 

Voor mij zijn dat de Thaise, Japanse, Chinese, Indonesische, Vietnamese en Koreaanse keuken. De Indiase keuken is voor mij echt eentje die ik niet goed ken en ook niet beheers. Ik geniet van het hele lichte en frisse van de Vietnamese keuken, de lekkere bbq-smaak van de kushi’s en de verse vis van de Japanse keuken, maar zeker ook van een complexe Thaise curry of een gerechtje met pit uit de Koreaanse keuken. De Chinese keuken ken ik van huis uit, dus dat is ook een stukje nostalgie.

Welk recept wordt het vaakst gekookt/bezocht op Culinessa?

Geloof het of niet; bijna gelijk op gaan de sticky coca cola wings en de 5 spices chicken wings. Ik denk de Coca-Cola-wings omdat die gemaakt worden met cola en de 5 spices chicken wings vanwege hun eenvoud. Toch zijn beide recepten om je vingers bij af te likken.

Wat zijn je favoriete Aziatische restaurants in Nederland (en dan niet alleen in Amsterdam)?

Mijn favoriete dim sum-tentje is Oriental City in Amsterdam maar voor een Chinese maaltijd ga ik naar New King op de Zeedijk (eet daar vooral de Sui Kau-soep!). Ik wil ook wel eens naar Kee Lun in Den Haag rijden. Het schijnt dat er in Hilversum een hele goede Chinees zit: Royal Mandarin. Die staat hoog op mijn to-go-list. Ook Asian Glories uit Rotterdam staat op datzelfde lijstje. Mijn favoreiete Japanner is Kaiko in Amsterdam-zuid. En natuurlijk mag Pho 91 in de Amsterdamse Pijp niet ontbreken op dit lijstje. Geweldige Vietnamees! Wil je lekker borrelen en wat Aziatische hapjes eten, ga dan naar Jasmijn & Ik in Utrecht. Heel fijn tentje en lekkere snacks! Mijn absolute toppers, maar helaas buiten Nederland zijn Yauatcha, Hakkasan en House of Ho in Londen.

Op je blog staan vrij veel Vietnamese gerechten. Wat heb je daarmee? 

Ik ben denk ik lichtelijk geobsedeerd door de Vietnamese keuken. Waarom? Vanwege z’n verse, lichte en pure ingrediënten en subtiele smaken. Verder houd ik er van dat als je de gerechtjes op tafel zet het gelijk een kleurrijk feestje wordt! De salades zijn perfect voor warmer weer en de pho (soep) is echt comfort food wanneer het buiten kouder wordt. Ik heb nog teveel recepten die ik wil koken en delen op mijn blog dus er komt nog veel meer aan.

Aziatisch eten en wijn is vaak tricky. Hoe doe jij dat?

Tja..dat is een lastige, maar ik kreeg ooit de tip dat je bij Aziatisch eten heel goed een roseetje kunt schenken. Dus dat doe ik weleens. Verder hangt het heel erg van het gerecht af of je gaat voor een lichte witte wijn of juist een zwaardere rode. Als ik heel eerlijk ben, drinken wij er heel vaak een Aziatisch biertje van Tsingtao, Bintang of Singha bij. Heerlijk!

Wat moeten we dit weekend koken van Culinessa?

Ik zou zeggen een frisse salade zoals de Bun Cha Gio of de verse Goi Cuon loempias. Wil je frituren, dan moet je echt de crispy gekarameliseerde kippetjes maken!

FOTOGRAFIE VANESSA DAWSON

culinessa