De aubergine lijkt misschien een exotische groente, maar ook in Nederland groeien aubergines weelderig. Duurzame (let wel, energieproducerende) kassen zijn het paradijs van de aubergine, waar ze vanaf de prille lente tot het najaar vandaan komen.
We zijn verzot op deze groentesoort en koken er vaak mee. Hoog tijd dus voor uitsluitsel: is het wel of niet nodig om aubergines met zout te bestrooien?
Het telen van aubergines is ambachtelijke precisie. Met de hand en een schaartje worden de rijpe vruchtgroenten geoogst. Geen smet mag zo’n gave auberginehuid met schitterende glans beschadigen. Aan het frisgroene kroontje herken je een verse aubergine.
Ze verschijnen in paars, groen, wit of geel op de markt. Gestreept, lang en ovaal, smal, breed en rond. Van lage temperaturen houden ze niet: bewaren doe je een aubergine daarom maximaal 1 week op kamertemperatuur. Is hij in folie verpakt? Verwijder die dan niet, want juist deze folie houdt de aubergine stevig en sappig.
De aubergine is een van de weinige groenten die je niet rauw kunt eten. Deert ons absoluut niet, want tijdens de bereiding ontwikkelt de neutrale smaak zich enorm in ons voordeel. Aubergines lenen zich om te bakken, grillen, stomen en stoven – in plakjes, lengteplakken of blokjes. Ook gevuld komt aubergine graag op tafel: lepel auberginehelften tot 1 cm van de schil uit en stoof ze gevuld in de oven in een bodempje bouillon, witte wijn of tomatensaus.
Aubergine combineert fantastisch met allerlei smaakmakers. Kerrie, paprika, komijn en kaneel bijvoorbeeld, maar laten we ook de magie van een goed lepel miso niet vergeten. Niet voor niets is de paars gekleurde groente populair in internationale klassiekers. Neem de Provençaalse groenteschotel of penne alla Norma. Of moussaka of Turkse pizza of, of, of…
Wel of geen zout?
Basta met deze tafeldiscussie: met zout bestrooien is niet nodig. Vroeger konden aubergines wel eens aan de bittere kant zijn en het zouten maakte die smaak voor een gedeelte ongedaan. Vandaag de dag bevat een aubergine weinig bittere sappen meer, waardoor zouten niet langer nodig is. Bestrooien mág natuurlijk wel, want het onttrekt vocht aan het vruchtvlees . Hierdoor krijgt de aubergine meer smaak en zuigt bovendien minder olie op.
Van auberginekroketten met kaas, geroosterde auberginespiesen en auberginelasagne tot auberginerolletjes met mozzarella: fraaie recepten met aubergine vind je op aubergine.nl, waar je meteen alles leest over de duurzame Nederlandse aubergineteelt.
Beeld: Lucian Alexa via Unsplash.