appelboter maken: zo gebruik je al je appelschillen en klokhuizen

appelboter maken: zo gebruik je al je appelschillen en klokhuizen

Ben jij zo’n kok die nog wat doet met de appelrestjes? Gebruik jij de appelschillen om appelchips te maken, infuseren van bruiswater, door de sla, thee van trekken of maak je er appelazijn van? Een eigen schoonmaakmiddel maken voor vlekken op rvs kan ook. Grote kans dat jij appelschillen dus al koestert, maar doe je dat ook met klokhuizen?

Vaak gebruiken mensen de appelschillen nog voor een leuk project of recept, maar klokhuizen worden toch vaak weggegooid. Maar wat kan je er eigenlijk mee?

Appelboter uit appelrestjes

Naast er een appelboom uit op te kweken, kan je – culinair gezien – van alles met de klokhuizen. De ultieme tip? Maak er samen met die lekkere schillen appelboter van. Dat houdt het midden tussen appelstroop en appelmoes, al bestaan er wereldwijd allerlei versies.

Het is simpel: laat de klokhuizen en schillen van 1,5 kilo appels (zo’n 500 g) in een pan met deksel erop 20 minuten op laag vuur zachtjes koken met 100 g bruine of donkere basterdsuiker, een flinke snuf zout en wat kaneel. Laat het zonder deksel een paar minuten op hoog vuur inkoken, pureer en zeef het. Doe over in een gesteriliseerde glazen pot.

Zo geniet je wekenlang van appelboter op brood, pannenkoek, bij of door hartige gerechten of bijvoorbeeld in combinatie met kaas.

Fruitsap

Zo samen de vuilnishoop wat minder groot maken is altijd mooi meegenomen! Hoe je de resten van fruit en groenten kan bewaren en om kan zetten in een friszuur sap laat chef Merlijn van Berlo zien in zijn tips over no waste:

no waste tips van chef Merijn van Berlo

In de keuken van chef Merijn van Berlo van restaurant Choux in Amsterdam wordt niets zomaar weggegooid. Duurzaam en no waste werken is voor hem een belangrijk uitgangspunt.

naar recept

Om die appelrestjes te krijgen zijn ook de lekkere appel recepten niet te vergeten:

Schuimtaart met appel

Soms zit je graag letterlijk met de gebakken peren of appels! Want zo smaakt dit fruit het allerlekkerst. Wil je wel even iets anders dan een standaard appeltaart, maak dan deze versie van schuimtaart met appel.

naar recept
appelschuimtaart delicious
warme cider met chai specerijen

Of het nu een koude winterdag is of zo’n lentedag waarop de zon al onder is, maar de avond toch nog fris aanvoelt, deze kruidige chai-cider is precies wat je nodig hebt. Perfect om mee op de bank te kruipen of te delen met vrienden op een knusse avond.

naar recept
Pastei met varkensvlees, appel & cider

We klampen ons nog even vast aan die frisse winter met comfort food pur sang. Pie! Ook een beetje omdat het deze week British Pie Week is. En omdat we deze pastei met appel en cider van Paul Hollywood zo enorm comforting vinden.

naar recept
pie met varkensvlees | delicious
Franse open appeltaart

Deze klassieke Franse appeltaart met een snelle frangipane mag niet ontbreken in jouw kookrepertoire. Hier doe je iedereen een plezier mee! Zo maak je stap voor stap de perfecte Franse appeltaart.

naar recept
hidde de brabander recepten Franse open appeltaart - delicious

Kijk ook eens: amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes