Vet, stevig vlees kan wel wat hebben, maar mager vlees — zoals kip, kalkoen of mager varkensvlees — wordt op de bbq in een mum van tijd te gaar, te droog en te taai. Daarom: twee slimme tips voor ongekend sappig vlees dat doortrokken is van smaak.
Pekelen
Pekelen doet meer dan alleen marineren. Het zout in de pekel werkt op zo’n manier in op de eiwitstructuren in het vlees dat deze niet alleen zachter worden, maar ook de pekel opnemen. Dat heeft fijne voordelen.
- Het maakt en houdt het vlees sappiger en daarmee meer bbq-proof – ook bij langere bereidingstijd.
- Het maakt het vlees malser.
- Pekel brengt meer smaak in het vlees. Kijk hier naar de stap-voor-stap om zelf aan de slag te gaan met pekelen.
Een gevlinderde kip wordt sneller gaar. Ideaal voor als je hem wil grillen of op de BBQ wil leggen.
In deze video laten we een simpele techniek zien om een hele kip te vlinderen:
Injecteren
Injecteren gaat nog een stapje verder. Je wacht niet tot het vlees het vocht opneemt, maar spuit het er simpelweg in met een culinaire injectiespuit. Dat heeft drie voordelen:
- Het is sneller dan pekelen, je kunt het tot vlak voor de bereiding doen.
- Je kunt het vocht (bijv. een mengsel van bouillon, olijfolie en wijn) tot diep in het vlees brengen. Handig voor grote stukken vlees of bijv. een hele kalkoen.
- Je brengt veel smaak in, maar ook smakelijk vet zoals olijfolie, gesmolten boter of ganzenvet, die het vlees malser maken.
PRODUCTIE EN TEKST SUZANNE THE FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN