wat je echt wil weten over anijs

Geurig anijs kennen de meeste Nederlanders als geboortemuisjes. In de traditionele roze, blauwe en witte muisjes zitten anijszaadjes die met hun steeltjes als staartje suit de gesuikerde bolletjes steken. Een ouderwets anijsblokje in warme melk is nog steeds een beproefd drankje voor het slapen gaan.

Wat is anijs?

Anijs is een eenjarige plant die zo’n meter hoog wordt en bloeit met grote witte bloemschermen. De plant wordt gekweekt voor zijn zaadjes en komt oorspronkelijk uit het oostelijke MiddellandseZeegebied en Zuidwest-Azië. Gedijt goed in een warm klimaat en wordt bijvoorbeeld gekweekt in Noord-Afrika, Zuid-Rusland en Spanje.

Hoe lang blijft anijs goed?

In een afgesloten pot blijft anijszaad een jaar goed. Daarna verliest het snel geur en smaak.

Waar smaakt het naar?

Anijs is voor ons een bekende smaak. Je kunt het beschrijven als licht zoetig met een hint van drop, een vleugje dragon of een zweempje venkel.

Zo combineer je het

Anijs is lekker in gebak. Het geeft eenvoudige zandkoekjes of broodjes net iets bijzonders. Combineer het ook eens met fruit. Alle soorten citrus doen het goed met anijs, maar ook rabarber, aardbeien, vijgen of bramen.

In hartige gerechten is een vleugje ook lekker. Bak anijszaad mee met worteltjes uit de oven of strooi het over lamsvlees voordat het de pan of oven in gaat. Roze en blauwe muisjes zijn overal te koop, maar online zijn ook muisjes in andere kleuren te koop, in de kleuren van je stad bijvoorbeeld.

Lees ook: zo maak je échte piri piri saus

anijs alles over
Unsplash