gebakken harder met aardpeerpuree en amandel

Harder is een vis die veel voorkomt langs de Nederlandse eilanden. Helaas wordt deze vis nog niet zo veel gegeten, maar daar brengen wij vandaag verandering in! Maak er smeuïge aardpeerpuree bij en serveer met zelfgemaakte ansjovis-tomaatboter en amandelschaafsel.

Je kunt ook aardpeerchips serveren bij vis. Het recept vind je hier!

gebakken harder met aardpeerpuree en amandel

hoofdgerecht | 4 personen

1 rijpe trostomaat
4 ansjovisfilets
3 tenen knoflook
1 bosje peterselie
100 g zachte boter
4 mooie dikke harderfilets of botfilets
4-5 aardperen
3 el crème fraîche
50 g amandelschaafsel, geroosterd

Wijntip: de heerlijk frisse Domäne Wachau Grüner Veltliner. Een wijn met de frisheid van grapefruit, limoen met daarnaast kruiden en de kenmerkende witte peper.

Verwarm de oven voor 225°C. Pof de tomaat in 15 min. in een ovenvast schaaltje. Snijd de ansjovis met de knoflook en peterselie heel fijn. Ontvel de gepofte tomaat en prak in een kom met het ansjovis-peterseliemengsel en de zachte boter tot een consistent mengsel. Breng op smaak met zout en peper. Laat in de koelkast opstijven.

Schil de aardperen en snijd ze in stukjes. Kook de aardperen in een laagje gezouten water in 10-12 min. gaar. Giet de aardperen goed af, doe ze in een hoge mengbeker en pureer ze met de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper en houd warm tot gebruik.

Verhit een koekenpan heet voor. Voeg 1 el van de tomaat-ansjovisboter toe en bak hierin per keer 2 filets in 2-3 min. per kant, afhankelijk van de dikte, zodat ze net gaar zijn. Schep nog een 1 el boter op elke visfilet als je ze omgedraaid hebt (als ze op de velkant liggen, laat ze dan even rustig bakken tot het vel loslaat en je ze makkelijk kunt keren).

Serveer de filets op een mooie cirkel aardpeerpuree. Verdeel de rest van de boter in vlokken over de filets en bestrooi het amandelschaafsel.

* Harder (rondvis) is een mulachtige vis met grote schubben. In plaats van harder kun je ook bot (een platvis) nemen. Harder is vooral een planteneter, die zich veelal vlak langs de kust ophoudt. Harder en bot zijn regelmatig onderdeel van de bijvangst. Het seizoen van harder is van mei t/m november.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 15 min.

RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE ALAN JENSEN STYLING CYN FERDINANDUS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

harder