meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur

Dé showstopper van de avond? Deze meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur! Laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue, laagje room en fruit, laagje meringue, laagje room en fruit… de taart heeft maar liefst 6 lagen en heerlijke chocokrullen on top! Als je het recept volgt, is de meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur verbazend makkelijk om te maken! Handig: je kunt de meringuelagen en chocokrullen van tevoren maken, dan hoef je de taart alleen nog maar in elkaar te zetten. 

meringuetaart met chocolade & hazelnootlikeur

nagerecht (8-10 personen)

9 eiwitten
350 g fijne kristalsuiker
150 g pure chocolade, grof gehakt
75 g blanke geroosterde hazelnoten, grof gehakt
+ extra om te garneren
900 ml slagroom, lobbig geklopt
100 ml dikke Griekse yoghurt
150 g poedersuiker, gezeefd + extra om te bestuiven
50 ml frangelico of andere hazelnotenlikeur (slijter)
300 g bramen
300 g frambozen
150 g blauwe bessen

chocokrullen

100 g pure chocolade
100 g melkchocolade
ook nodig: bakpapier, passer om cirkels te maken, paletmes

Wijntip: de Muscat de Beaumes de Venise. Een dessertwijn met een zoete, fruitige smaak.

Verwarm de oven* voor op 140 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Teken met een passer een cirkel van 26 cm Ø op de eerste en een cirkel van 20 cm Ø en een cirkel van 13 cm Ø op de tweede.

Klop de eiwitten stijf in een heel grote, schone kom, voeg een kwart van de suiker toe en klop tot de suiker is opgenomen. Voeg de rest van de suiker in delen toe en klop steeds goed. Het eiwit moet mooi glanzen.

Spatel de grof gehakte chocolade en hazelnoten voorzichtig en kort erdoor.

Strijk het eiwit gelijkmatig uit over de getekende cirkels zodat je 3 platte schijven van gelijke dikte krijgt. Bak de meringues 10 min. in de oven, verlaag dan de oventemperatuur tot 100 °C en bak nog 1¼ uur of tot de meringues knapperig en droog zijn. Laat afkoelen. Je kunt de meringuecirkels van tevoren maken en luchtdicht afgesloten bewaren.

Zet voor de chocokrullen 2 hittebestendige kommen boven 2 pannen met kokend water, zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Zet het vuur uit. Doe in de ene kom de pure chocolade en in de andere kom de melkchocolade. Laat onder af en toe roeren smelten.
Giet de chocolade dun uit op vellen bakpapier en laat afkoelen. Steek voorzichtig met het paletmes mooie krullen van de chocolade en bewaar ze op een stuk bakpapier. Als de krullen niet oprollen is de chocolade nog te warm, als ze breken is het te koud. Leg de krullen voorzichtig in een wijde platte doos en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Spatel room, yoghurt, poedersuiker en hazelnootlikeur door elkaar. Leg, om de taart in elkaar te zetten, de grootste meringuecirkel op een grote serveerschaal, verdeel de helft van de room en de helft van het fruit erover. Leg de middelgrote meringuecirkel erop en verdeel het grootste gedeelte van de rest van de room en de rest van het fruit erover. Leg de kleinste meringue erop, strijk de rest van de room erover, bestrooi met achtergehouden hazelnoten en bestuif met poedersuiker. Garneer met de chocokrullen.

* Als je de meringues tegelijk bakt, gebruik dan de hete-luchtfunctie van je oven.

Bereiden ± 40 min. / oven ± 1 uur en 25 min. / afkoelen ± 2 uur en 30 min.

RECEPT JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

bakboek

Zoetekauw? Dan mag delicious. hét bakboek niet op je kookboekenplank ontbreken! Van macaron tot appeltaart; 132x verleidelijk zoet. Voor ontbijt, lunch, diner, of bij de koffie… € 17,95 (gratis verzending).

  

meringue met chocolade & hazelnootlikeur - delicious