kerstetiquette: hoe dek je de tafel voor het kerstdiner?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als jij dit jaar de host bent voor het kerstdiner is het handig om je even te verdiepen in de juiste etiquette. Niet alleen voor het eten zelf, maar ook voor de voorbereiding! Wat de perfecte manier is om de tafel te dekken tijdens kerst en jouw heerlijke kerstrecepten voor dit jaar te presenteren lees je in dit artikel. 

Voorbereiding

Voordat je begint met het dekken van de tafel is het belangrijk om van te voren te bepalen wat de stijl en layout van jouw kerstdiner wordt. Ga jij all out en decoreer je graag met kerstballen of andere versieringen? Gebruik je liever een tafelkleed of placemats, of misschien allebei? Match de kleuren van jouw borden en de decoraties voor een stijlvolle uitstraling. 

Borden en servetten

Het neerzetten van de borden is belangrijk voor de indeling. Zo weet je gelijk of je genoeg ruimte hebt voor alle gasten of eventueel nog een extra tafel nodig hebt. Zet de borden dus niet te dicht bij elkaar; dit kan vervelend worden tijdens het eten. Meerdere borden op elkaar geeft een leuk 3D effect en geeft de gasten al een kleine hint wat er geserveerd gaat worden, bijvoorbeeld bij kommetjes voor soep. Bedenk wel dat je sommige gerechten in de keuken op de borden wilt opmaken en niet aan tafel.

Servetten kun je zo makkelijk of zo gecompliceerd maken als je zelf wilt: papieren servetjes met een grappige print zijn altijd leuk, maar je kan ook chique stoffen servetten op de borden leggen. Voor extra flair is het ook mooi om de servetten op een bepaalde manier te vouwen. Genoeg filmpjes op internet die je hierbij kunnen helpen!

Bestek en glazen

Bestek en glazen worden rondom de borden geplaatst. Het bestek wordt van buiten naar binnen gebruikt, dus het bestek voor het kerst voorgerecht ligt aan de buitenkant en zo werk je naar binnen. Bestek voor het dessert wordt normaliter pas na het hoofdgerecht neergelegd. Geef alle gasten de gepaste wijnglazen en een waterglas. Wijnglazen kunnen later altijd weggehaald worden als ze niet gebruikt zijn. De positie van de glazen? Aan de rechter bovenhoek van het bord. Uiteindelijk draait het erom dat alles hetzelfde wordt neergezet, zodat het als een volledig geheel oogt.

Nagerechten

Na het hoofdgerecht haal je natuurlijk eerst de borden weg en serveer je het dessert. Ook heb je extra glazen nodig, want bij dessert hoort ook een goede dessertwijn of tawny port. Hier zijn speciale kleine glazen voor aangezien dit soort dranken niet geserveerd moeten worden in een normaal wijnglas.

Jumbo tafeletiquette