Alles over de duindoornbes: geweldige smaakmaker én vitaminebom

Rügen is het grootste eiland van Duitsland. Naast de grote scholen haring die voorbij komen (waar bismarckharing van wordt gemaakt) staat Rügen ook bekend om… de duindoorn! In Mecklenburg-Vorpommern kom je als visliefhebber sowieso niks te kort: je kunt er ook terecht voor het populaire gerecht: Pannfish.

De oranje bessen aan de stekelige duindoornstruiken groeien vaak langs de kust. In april en mei krijgen de bessen mooie kleine, groene bloemetjes. Vanaf augustus veranderen de nietige bloemetjes ineens in feestelijke, feloranje bessen. Laat de stekels je er niet van weerhouden om een paar takken af te knippen, want de duindoornbes is een veelzijdige smaakmaker en doet het geweldig in de keuken.

Houd je niet in
Oogsten kan tot in de winter. Vergeet dan niet dikke handschoenen aan te trekken en neem een snoeischaar mee, want de stekels zijn behoorlijk gemeen. Knip hele takken duindoorn af en houd je niet in, want duindoorn groeit als kool, er zitten dus zo weer nieuwe takken aan. Geen zin of tijd om ze zelf te plukken? Online zijn er verschillende aanbieders en soms vind je ze zelfs in de supermarkt. Leg, zodra je thuiskomt, de takken met de bessen in de vriezer. Door het bevriezen, schud je de bessen na 24 uur zó van de takken. Handig!

Meer zin in zoet? Wij deden onderzoek naar Duitse taart én koekjes en stelden dit lijstje van 5x typisch Duitse konditorei samen.

Multi-inzetbaar en een geweldige smaakmaker

Maar: wat maak je nou van die lekkere duindoornbessen? Wat dacht je van duindoornazijn! Vul een schone, glazen fles voor de helft met bessen en schenk er zo veel witte-wijnazijn bij dat alle bessen bedekt zijn. Laat een maand staan en voilà: heerlijke, homemade duindoornazijn. Of maak er een lekkere siroop van: kook een kilo bessen met een kilo suiker in een halve liter water en  je siroop is ready to go. De bessen zelf kun je gebruiken voor sap, jam, dressing en saus.

Tip: als je de bessen vóór gebruik 48 uur in de vriezer stopt, worden ze èn minder zuur èn zijn ze makkelijker te verwerken.

Probeer ook eens deze romige pudding met noten, duindoornsiroop en kaneellikeur: verrukkelijk.
Sea buckthorn - delicious

Héél gezond
Duindoornbessen zijn echte vitaminebommen. Ze bevatten antioxidanten, foliumzuur, flavonoïden, choline en vitamine A, B1, B2, C en E. Per honderd gram bevat de duindoornbes zo’n 200 tot 1300 milligram vitamine C. Dat is net zoveel als zeven citroenen! Wow. De omega-7 in duindoorn helpt om je huid gezond te houden. Duindoornolie helpt bij droge ogen en een droge huid. Huidolie met duindoorn werkt verzachtend en ontstekingswerend en laat wonden sneller helen.

De smaak? Een natuurlijk zuur!
Net als citroen, kun je duindoorn inzetten als een natuurlijk zuur. Het intense zuur in duindoorn compenseert de suiker die nodig is voor confituur. De schillen geven eigen pectine en de smaak is diep en rokerig: een unieke smaak!

Meer over culinair Duitsland vind je hier!

Meer weten over het Duitse eiland Rügen of de beroemde bismarckharing? Bekijk de video hieronder!

TEKST MARION DE BOER BRON DEHIPPEVEGETARIËR.NL

Duindoornbes-delicious