cajun bonenburgers met zonnebloempitten

cajun bonenburgers met zonnebloempitten
RECEPTEN: JESSICA BROOK | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
vegetarisch
aantal 8 | hoofdgerecht | | amerikaans | vegetarisch
Steek de houtskool aan voor deze geweldige vega bbq burgers. Zelfs de grootste vleeseter gaat om voor onze 'burgers'. Buiten koken is heel fijn, maar je kan eventueel ook binnen de grillpan tevoorschijn toveren.
Kooktijd45 minutes
koelen30 minutes
Totale tijd1 hour 15 minutes

Ingrediënten

  • 70 g rode quinoa
  • 800 g 2 blikken zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 260 g zonnebloempitten, geroosterd
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 40 g bladpeterselie, fijngesneden
  • 30 g panko, Japans grof broodkruim
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder, pimentón
  • 1/2 tl cayennepeper
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 tl oploskoffie
  • 3 el bruine basterdsuiker
  • 2 eieren, losgeroerd
  • 8 schijven verse ananas van 1/2 cm dikte
  • 4 tl extra vergine olijfolie
  • 8 burgerbroodjes, gehalveerd
  • 80 g jonge koolblaadjes, in dunne reepjes
  • Japanse mayonaise*, voor erbij

avocadoroom

  • 1 avocado
  • 5 el zure room
  • 4 el ingemaakte jalapeñopepers pot, uitgelekt, fijngesneden
  • ingemaakte uien
  • 1 witte ui, in ringen
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 5 el azijn uit de pot jalapeñopepers

Instructies

  • Breng de quinoa in een steelpan met 140 ml water aan de kook. Roer om en kook afgedekt op laag vuur in 8-10 min. gaar. Giet af als nog niet al het water is opgenomen. Hak de bonen met de zonnebloempitten en knoflook fijn in een keukenmachine. Schep in een kom en voeg de quinoa, peterselie, panko, het paprikapoeder, de cayennepeper, oregano, koffie, bruine suiker, eieren en wat zout en peper toe. Meng alles goed en vorm er 8 burgers van. Laat 30 min. goed koud worden in de koelkast.
  • Meng voor de ingemaakte uien de ui-ringen in een kleine kom met de suiker en 1 tl zeezoutvlokken. Roer de jalapeño- azijn erdoor en laat intrekken.
  • Prak intussen voor de avocadoroom met een vork de avocado met de zure room, jalapeño en wat zout en peper in een kleine kom.
  • Maak de bbq aan of verhit een grillpan op hoog vuur. Bestrijk de ananasringen met 2 tl olie en gril ze 1 min. per kant tot ze lichte schroeiplekjes krijgen. Bestrijk de burgers met de resterende 2 tl olie en gril ze 2-3 min. per kant tot ze warm zijn. Gril de snijvlakken van de broodjes ± 30 sec.
  • Bestrijk de broodjes met het avocadomengsel. Beleg met koolreepjes, een bonenburger, gegrilde ananas en zoet- zure uiringen. Serveer met mayonaise.

Voedingswaarde

calorieën: 696kcal
eiwit: 20g
vet: 38g
koolhydraten: 61g
auteur: delicious.
* Japanse mayonaise is fris-zure mayonaise verpakt in een knijpfles. Of gebruik citroenmayo.
RECEPTEN: JESSICA BROOK | FOTOGRAFIE: ANSON SMART | STYLING: KIRSTEN JENKINS.
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Nog meer sappige hamburger recepten? Bekijk onze lijst!