Bart van Olphen weet álles over Zeeuwe mosselen. Ook hoe je ze het lekkerst klaarmaakt. In een taco bijvoorbeeld, met daarbij zachte avocado, pittig jalapeño en zoete maïs.
Bart heeft nog meer lekkere recepten met mosselen: in gele curry bijvoorbeeld!
mosseltaco’s met piripirisaus
hoofdgerecht | 4 personen
beslag
150 g bloem, gezeefd
1 tl bakpoeder
1 ei
200 ml melk
saus
3 el yoghurt
3 el crème fraîche
rasp en sap van ½ citroen
1 el piripirisaus
overige ingrediënten
zonnebloemolie, om te frituren
12 kleine tortillawraps
400 g gekookt mosselvlees
12 ijsbergslabaderen, gewassen
1 rode ui, in ringen gesneden
2 tomaten, zaadlijsten verwijderd, in blokjes gesneden
1 bosui, in ringen gesneden
2 el maïskorrels uit blik
1 avocado, ontpit, vruchtvlees uit de schil geschept en in blokjes gesneden
2 jalapeñopepers, in ringen gesneden handvol korianderblaadjes, grof gesneden
2 limoenen, de schil geraspt, in partjes
zout en peper
Verhit zonnebloemolie in een frituurpan tot 180 °C.
Meng voor het beslag de bloem en het bakpoeder in een kom. Meng beetje bij beetje de melk erdoor en vervolgens al kloppend met de garde het ei. Klop tot je een glad beslag hebt. Voeg wat zout toe en zet het beslag 20-30 minuten in de koelkast, zodat het iets steviger wordt. Meng voor de saus de yoghurt, de crème fraîche, het citroenrasp en de
piripiri door elkaar. Breng op smaak met zout. Zet de saus apart. Verwarm de wraps in een droge koekenpan 1 minuut aan beide kanten. Haal ze uit de pan en zet apart.
Dep de mosselen goed droog met keukenpapier of een schone theedoek. Haal ze door het beslag en frituur ze tot ze mooi goudbruin zijn. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de tortilla’s op een platte schaal en beleg ze met de sla, mosselen, ui, tomaten, bosui, maïs, avocado, jalapeño en koriander. Sprenkel er wat saus over en strooi de limoenrasp erover. Serveer de tortilla’s met partjes limoen.
bereidingstijd: 45 min.
RECEPTEN BART VAN OLPHEN FOTOGRAFIE DAVID LOFTUS BOEK HET ZEEUWSE MOSSELKOOKBOEK UITGEVERIJ KOSMOS