Zin in een pizza hawaï, maar dan vegetarisch? Vervang de ham door zoete aardappel. Met alleen groenten en fruit op je pizza krijg je nét zo’n rijke smaak.
Liever de pizzabodem from scratch? Volg dan hier de tips van pizzachef Silvio Cicchi.
pizza hawaï met ‘ham’ van zoete aardappel
hoofd- of lunchgerecht (4 personen) | v
3 el extra vergine olijfolie + extra om in te vetten
griesmeel, voor bestuiven
1 hoeveelheid snel pizzadeeg
200 g zoete aardappel, flinterdun geschaafd
½ kleine ananas, geschild, in hele dunne schijven
165 ml gezeefde tomaten (passata)
1 chipotlepeper in adobosaus (blik) + fijngesneden
250 g grof geraspte mozzarella
2 jalapeñopepers, 1 in ringetjes, 1 fijngesneden
ook nodig: 2 pizzabakvormen van 25 cm Ø, ronde uitsteekvorm van 2 cm Ø
Verwarm de oven voor op 250°C.
Vet de pizzavormen in en bestuif met griesmeel. Bekleed de vormen met bakpapier.
Maak het pizzadeeg zoals aangegeven in het recept voor groentepizza. Halveer het deeg en rol op een licht met griesmeel bestoven werkvlak uit tot twee cirkels die op de bakvormen passen. Leg ze hierop, bestrijk ze met olie en prik er gaatjes in met een vork. Bak de pizzabodems gaar in ± 8 min.
Verwijder met de uitsteekvorm de harde kern uit de ananasschijven. Meng in een kom de gezeefde tomaten met de fijngesneden chipotlepeper en bestrijk de pizzabodems hiermee tot aan de rand. Verdeel hierover de helft van de mozzarella, dan de ananasschijven, vervolgens de zoete aardappelschijfjes, de jalapeñoringetjes en de rest van de mozzarella. Bak in ± 12 min. goudbruin; laat halverwege de baktijd de 2 bakvormen van plaats wisselen. Bestrooi vlak voor
serveren met fijngesneden jalapeño.
bereiden ± 30 min. / oven ± 20 min.
RECEPTEN EN BEREIDING SAMANTHA COUTTS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING KIRSTEN JENKINS BEWERKING MERIJN TOL